En riktigt rolig barnbok

29676334_O_1

Sällan har vi skrattat så mycket jag och grabbarna O som när vi läste Fiskplåt och bajsdrakar av Torbjörn Flygt. Egentligen är den en helt vanlig historia om en familj bestående av mamma, pappa och två barn, som ska åka på semester till Italien.De åker färjan mellan Danmark och Tyskland och har rätt trevligt trots att mammas mobil ringer hela tiden och pappa är sur. I Hamburg ska de ta tåget vidare genom Europa, men först ska de handla lite. När bilen och familjen ska lastas på tåget försvinner mamman spårlöst. Med sig har hon såväl pengar som biljetter och pappa får använda all sin kreativitet och mer därtill för att fixa biljetter och mat.

Flygts debut som barnboksförfattare är en språklig symfoni och kreativiteteten vet inga gränser. Vi har pratat luffarspråket hemma och fnissat i smyg åt den roliga läsupplevelse som vi delat.Det är välskrivet, angeläget och trevligt, men en riktigt hög igenkänningsfaktor. Nu läser vi fortsättningen Fruktolösa tokoberter och skrattar minst lika mycket den här gången. Torbjörn Flygt är helt enkelt skitbra på att skriva böcker för såväl barn som deras föräldrar. Det tackar vi för.

Vi tipsade kusinerna som är 10 och 5 och de läste boken under sin bilfärd till Italien för några veckor sedan. Roligast var att deras pappa gjorde samma sak som Annas och Arons pappa när han körde av färjan. Fyra barn och tre vuxna kan alltså tipsa om en riktigt rolig bok att läsa tillsammans. Synd att den fått ett sådant tråkigt omslag, som kanske gör att många missar den här pärlan, trots att författaren fått Augustpriset.

4 reaktioner på ”En riktigt rolig barnbok”

  1. Ja, omslaget är verkligen trist. Tyvärr spelar omslag en stor roll i valet av böcker både för barn och vuxna. Det här är ingen bok jag hade intresserat mig för utifrån omslaget, tur att det finns bokbloggar som din 😉 Det här blir boken jag bär hem från biblioteket nästa gång!

  2. Det här känns definitivt som en bok att läsa för de två äldsta av mina filurer. Tips om bra barnböcker är enormt värdefullt!

  3. Vad kul den låter! Ska absolut kollas upp. Just nu är det humor som gäller här hemma ; )
    Ju lägre, desto bättre…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: