Loe gästade Lerum

20130429-175343.jpg

Igår hade vi fint besök på Lerums gymnasium, då Erlend Loe berättade om sig själv och sitt skrivande. Hans presenterade sig extremt konkret, på äkta Loe-manér genom att säga ungefär så här: Hej, jag heter Erlend Loe. Jag skriver böcker. Jag är 43 år och bor i Oslo. Jag har tre barn. Jag kommer från Trondheim.

Loe berättade att han började skriva böcker då han var 17 år och utbytesstudent i Frankrike. Då de franska elever var pressade att prestera i skolan och de hade inte tid att ta hand om en lång norrman. Han var alltså mycket ensam och fick mycket på bio och läste massa böcker. I sin ensamhet började han skriva enormt mycket, tusentals sidor dagbok blev det tills han slutade då han var 21.

I efterhand känns det kanske lite pinsamt att dagböckerna finns kvar, men poängen var att då han väl började skriva böcker hade han tränat så mycket att det blev lätt och roligt att skriva. Tonen i språket fanns. Problemet var att han inte upplevt något speciellt. Att var normalt. ”Vad i helvete ska jag skriva om?”, tänkte han.

Han insåg dock att du faktiskt inte måste ha upplevt någonting speciellt för att kunna skriva. Med hjälp av fantasi kan du skriva fantastiska böcker. Loe skriver om de små tingen, om det sociala spelet. Han tycker att det är fascinerande hur irrationella människor är och att vi inte har en aning om vad vi gör.

När Loe var journalist på en studenttidning, träffade han en fotograf som berättade om en flicka som älskade att prata om sig själv. Hon märkte inte ens om hennes pojkvän somnade. Där fick Loe en bokidé. Som van lyssnare kände han igen sig i situationen och strax därefter skrev han inledningen till det som skulle bli debutromanen Blåst, som på norska heter Tatt av kvinnen, en lek med filmtiteln Tatt av vinden (Borta med vinden).
Boken har korta numrerade kapitel. Något han alltid velat använda. Temat är missförstånd och att prata förbi varandra.

Loes största skrivartips är att sno det som är bra och gör det till ditt. Allt kommer inte att vara originellt. Om man har det som ideal kommer man aldrig att kunna skriva något.

Erlend Loe har förutom böcker skrivit filmmanus och håller just nu på med en tv-serie i 16 avsnitt. Han gillar att skriva för tv och film. Att skriva böcker är visserligen friare, men trots alla kompromisser gällande film och tv uppskattar han samarbetet med andra. Det är ensamt att vara författare.

Blåst har blivit filmatiserad, av en känd regissör och Loe kunde inte säga nej. Däremot hade han massor av andra saker att göra och var inte inblandad i manuskriptet. Han läste det inte ens. När han väl såg resultatet märkte han att mycket hade ändrats i filmen, t.ex. slutet. Boken är också mer subtil, medan filmen är mer utstuderat rolig.

Doppler och Stilla dagar i Mixing Part ska bli film, men då vill han skriva manus själv.

Loe har också översatt Hal Sirowitz diktsamling Mother said till norska och han läste några av dikterna för oss och jag blev definitivt sugna på att läsa fler, men då på engelska.

Loe läste också ur Gör vad du vill som han kallar en humoristisk bok om självmord. Självklart är det tragiskt med självmord, men det blir mer hanterligt om man blandar in humor, menar han.

Ingen kan hindras att ta sitt liv, men det är förfärligt att unga gör det, då man inte vet vad livet kommer att föra med sig, säger Loe. Huvudpersonen Julieär 18 och tror sig ha tänkt igenom sitt självmord mer än andra, men det visar sig att hon har fel i att hon har mer kunskap eller förnuft än någon annan. Dessutom misslyckas hon totalt när hon ska hänga sig, då repet visar sig vara elastiskt.

Det här är en av de få böcker av Loe som jag inte läst. Någon som har det?

Loe får frågan om vilka författare han ser upp till och då nämner han t.ex. Knut Hamsund, Lev Tolstoj och Astrid Lindgren. Stora klassiska författare.

En annan elev frågar om det var nervöst att debutera och det erkänner han att det var, men då visste han samtidigt inte vad han gav sig in på. Faktum är att han är mer nervös nu än någonsin, han gav ut en ny bok för två veckor sedan och det var riktigt jobbigt. Boken heter Vareopptelling och förhoppningsvis kommer den snart på svenska.

Hur lång tid tar det att skriva en bok? 3-10 månader för själva skrivandet, men ofta har de snurrat i huvudet i flera år. När ungarna är iväg skriver han från 9 till 4, sedan lever han familjeliv. Förut kunde han skriva dygnet runt, men nu krävs struktur.

Just nu skriver Loe på en romanserie. Det ska bli tre böcker för unga med parallella världar, alltså bort från det realistiska. Loe goes fantasy alltså. Det kan bli hur spännande som helst.

20130429-175326.jpg

 

2 reaktioner på ”Loe gästade Lerum”

  1. Jag har läst Muleum som den heter på norska 😉
    och nu måste jag läsa den nya Vareopptelling.
    Jag tycker att det är utmärkt roligt att läsa Loe på norska, och jag minns när han var på Forum för Poesi och Prosa för några år sedan. Då hade jag dittills bara läst hans barnböcker om Kurt för min son…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: