Vem var Sophie Elkan?

SophieElkan-180x283

Jag läser Eva Helen Ulvros biografi om Sophie Elkan, som koncentrerar sig på hennes liv under några decennier kring förra sekelskiftet. I inledningen poängterar Ulvros att hon vill bryta mot den bild av Elkan som Elin Wägner tecknar i sin biografi om Selma Lagerlöf. Trots att biografin som helhet är bra, menar Ulvros att bilden av Elkan är väldigt negativ. Andra forskare lyfter dock fram Elkans betydelse för Lagerlöfs författarskap.

Som jag tidigare skrivit om var Elkan en myckat ansedd författare kring förra sekelskiftet och tog stor plats i litteraturhistoriska böcker. Efter sin död har hon dock blivit i princip bortglömd och nu känner få till henne alls. I Ulvskogs bok läser jag att Selma Lagerlöf planerade att skriva en biografi om Sophie Elkan och hon ägnade sina sista månader i livet åt studier inför detta skrivprojekt som bara hann bli två kapitel långt. Jag undrar hur vår bild av Sophie Elkan hade påverkats om denna bok blivit färdigställd?

Sophie Elkan föddes i Göteborg 3 januari 1853. Hon var det andra av två syskon. Hennes far Alexander Salomon var 53 år då hon föddes och modern Henrietta Abrahamson 34. Hon hade en äldre bror, Otto, och fick senare en lillasyster vid namn Elise.

När Sophie började skolan hade det blivit tillåtet för judiska barn att gå i svenska skolor och hon började på fru Brueneschs privatskola på Västa Hamngatan. Hon upplevde skoltiden som svår och från och med att hon var 17 år studerade hon själv istället. Tyvärr har jag inte hittat exakt var skolan låg. Är det någon som vet?

Jag fortsätter min läsning och då också denna inläggsserie. På återseende!

 

1 reaktion på ”Vem var Sophie Elkan?”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: