Bli aldrig en fjäril i koppel

I Irans huvudstad Teheran planerar en kvinna sin flykt. Hon måste lämna mannen hon är gift med för att rädda sig själv och sin dotter. Hon som var en vacker och fri fjäril har nu inget liv värt namnet.

Vi får följa Shirin från det att hon är en frispråkig pojkflicka till den kvinna som vägrar att kuvas och därför flyr. Vi får träffa hennes fantastiska mormor och hennes föräldrar och syskon. En frispråkig flicka ska kuvas innan hon blir kvinna och den som inte finner sig i detta blir dödad. Så ser det tyvärr ut och Shirin vägrar att acceptera det. Allt kan hon dock inte stå emot. Hennes liv blir därför inte det hon drömt om.

Shirins berättelse är viktig och det som kanske är ännu viktigare att komma ihåg att allt inte är nattsvart, att alla iranier inte är onda och att alla män och kvinnor inte alltid kan påverka sitt liv så mycket som de önskar. Det handlar inte om att ursäkta, inte om att acceptera, men om att förstå och försöka förändra.

Zinat Pirzadeh är viktig. Hon sätter fokus på det vi allt för sällan talar om, nämligen att många kvinnor inte får bestämma över sina liv. Det är lätt att tänka att detta bara händer i andra länder, eller att det är en muslimsk åkomma. Vad lätt det att slå ifrån sig. I få länder, om ens något, är en kvinnas liv värt lika mycket som en mans. Inte ens här i Sverige. Inte ens bland dem som Fredrik Reinfeldt kallar etniska svenskar.

Jag möter flickor som snart är kvinnor och som börjar märka av begränsningarna. Jag möter också många flickor, snart kvinnor, från samma länder som inte upplever denna begränsning. Jag försöker påverka, försöker få socialtjänsten att påverka, men faktum kvarstår att jag är en svensk kvinna som inte kan tala med dessa flickors föräldrar som en auktoritet. Jag saknar en direktlinje till jourhavande muslimsk, kvinnlig förebild. Det hade både jag och vissa av mina elever behövt. Tills dess försöker jag vara den personen och det funkar sådär.

Fjäril i koppel är en läsvärd och gripande bok. Underskatta inte Zinat Pirzadeh. Hon är en riktigt bra författare och levererar både Irans och Shirins historia med finess.

7 reaktioner på ”Bli aldrig en fjäril i koppel”

    1. Hade fått för mig att det var en vanlig bok som en kändis skrivit om sitt liv, men det här är en mycket bra roman. Tycker definitivt att du ska läsa!

  1. Ok, då ska jag omvärdera beslutet om att inte läsa den här :). Det är som du säger viktiga frågor, men jag trodde inte att Zinath skulle vara en person som kunde skriva om det på ett läsvärt sätt. Skönt att än en gång kasta omkull sina förutfattade meningar…

  2. Tror verkligen att idén med en jourhavande muslimsk kvinnlig förebild vore bra. Blir så himla provocerad när folk använder islam som ursäkt för idiotiska saker när det idiotiska som de berättigar med hjälp av religionen oftast bara är feltolkningar. Jag blir så arg när kvinnoförtryck ses som något som alla muslimer ägnar sig åt eftersom islam i grunden inte alls är kvinnoförtryckande.

    Ett lästips i ämnet är förresten ungdomsboken ”Ser mitt huvud tjockt ut i den här?” av Randa Abdel-Fattah

    1. Det är mycket som ursäktas av religioner och även av patriarkala strukturer oavsett vad Gud råkar kallas. Tyvärr. Håller med om att boken du tipsar om är bra!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: