En kanske ologisk avundsjuka

Det finns vissa böcker jag önskar att jag inte läst. Inte för att de var dåliga, utan tvärtom för att de var så jäkla bra, Jag önskar att jag kunde läsa dem för första gången en gång till. Avundsjukan på dem som inte läst blir större vid vissa tillfällen, som när en favoritbok jag läst på engelska kommer i en svensk översättning, eller när en favoritbok som jag läst i inbunden form släpps som pocket. I båda fallen fylls bloggar inte sällan av hyllningar och jag påminns om hur fantastiskt det var att läsa boken.

Som Örfilen av Christos Tsilokas, som ger ut av Leopard Förlag i september. Jag läste The Slap förra året och var helt knockad, vilket självklart väcker en del avundsjuka mot dem som får dra till grillpartyt i Melbourne för första gången. Jag återvänder gärna, men då i tv-serieform för på Leopards hemsida läser jag att Svt sänder serien någon gång under året.

Och så pocket där jag önskar att jag kunde få läsa Pojkarna av Jessica Schiefauer för första gången igen. Den är så annorlunda och bra. Ni som har chansen att läsa den i sommar ska absolut göra det.

Dessutom kommer Katarina Wennstams Flickan och skulden i en reviderad upplaga. Den ska alla läsa. Alla. Lika aktuell nu som när den skrevs. Tyvärr. Det är faktiskt en bok som jag mycket väl kan tänka mig att göra ont. Detta trots att läsningen gör förbannat ont.

Just nu läser jag Sista testamentet  av James Frey och efter 174 sidor är jag fullkomligt övertygad om två saker. 1) Det här är redan och kommer att bli en läsupplevelse utöver de vanliga. 2) De som läst boken på engelska är nog lite avundsjuka på mig nu.

Vilka böcker väcker avundsjuka hos dig?

12 reaktioner på ”En kanske ologisk avundsjuka”

 1. Jag brukar bli avundsjuk men av en annan anledning – att jag blir ledsen att jag själv inte kan skriva så bra! -ibland kan jag bli så avundsjuk att jag inte kan läsa vidare efter de första sidorna. Ska läsa Sista testamentet med, har den här i bokhyllan.

 2. Jag har inte heller läst någon av dessa och inte heller har de legat särskilt högt på min to-read-list. Kanske dags att omvärdera den…

 3. Kristin Eriksson

  Boktjuven och Igelkottens elegans. De två böckerna är två böcker som jag önskade att jag hade kvar att läsa.

 4. Åh, vad nyfiken jag blir på de här böckerna nu! ”Flickan och skulden” är den enda jag läst och den var viktig – det håller jag med om.
  Men jag är nog som Halvbonden, jag blir avundsjuk på hur bra vissa skriver. Sedan verkar jag mest bli sorgsen när jag läst ut en sådan där riktigt bra bok! Man vet ju att det brukar dröja till nästa gång man hittar en sån!

  1. Har läst A million little pieces som är väldigt bra och Min vän Leonard som är okej, men inte wow. Är helt fascinerad av Sista testamentet!

 5. Känner precis igen känslan av avundsjuka. Jag känner den akut då någon upptäcker Gillian Flynn för första gången.

  1. Måste läsa mer Flynn. Dark Places var bra, men inte så fantastisk som jag trodde. Men väldigt bra och jag har Sharp Objects i hyllan.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: