Mer om killar, kaffe och vänskap

IBarista första bokenav Denise Rudberg fick vi träffa Ludvig, Ruben och Nicholas som börjar arbeta som baristas på italienska kaffebaren Pronto.

Vi fick följa Ludvigs trevande förhållande med Viki, hans konflikt med pappan och hans sorg över föräldrarnas skilsmässa.

Nicholas var just hemkommen efter ett år i New York med sin pappa och gjorde slut med flickvännen Nathalie, som också råkade vara Ludvigs tvillingsyrra.

Ruben, kompis till Viki, började  teaterlinjen på Södra Latin och kände sig ruskigt utanför redan i förra boken. Nu, i Baristas andra boken, blir han minst sagt illa behandlad av både lärare och klasskamrater.

I bok två kretsar handlingen runt samma personer, men inte så mycket kring Pronto. Vi får veta att killarna blivit goda vänner och att de trivs på sitt jobb, men det är under några dagar i Rubens familjs fjällstuga som handlingen tar fart på allvar.

Till fjällen drar de tre grabbarna tillsammans med Nathalie, som verkar vilja få Nicholas tillbaka, Viki, som fortfarande är tillsammans med Ludvig, Alexander, Therese och Jakob, som väl måste vara de som vi lärt känna i Tillsammans (?!) och tjejerna  Elvira och Amanda.

Amanda kommer vi nog att få se mer av i framtida böcker har jag en stark känsla av.  Bra, jag vill gärna veta mer om henne. Lite lagom goofy sådär och ganska lätt att tycka om.

Jag gillar de flesta personerna. De är äkta trots att de egentligen beskrivs ganska kortfattat. Skönt också att handlingen är ganska så jordnära trots allt. Det handlar om skolan, om kärlek, om sex, om vänskap, om familj och så om kaffe då.

Denise Rudberg kan det här med ungdomsböcker. Jag gillar flera av hennes chiclittböcker också, men var inte överförtjust i Ett litet snedsprång. Baristas gillar jag dock skarpt och det är bäddat för riktiga konflikter i bok tre efter den minst sagt händelserika fjällsemestern. I första boken handlade det bara om vänskap och det mesta var ganska soligt, men nu ställs vänskapen verkligen på prov. Ska bli kul att läsa vidare, för visst måste det bli en fortsättning?

I väntan på del tre får jag väl läsa vidare i serien Tillsammans, där jag faktiskt bara läst första boken. Extra kul då personerna därifrån korsat baristagrabbarnas väg. Ett grepp jag gillar.

 

Boken är en recensionsbok från Bonnier Carlsen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: