Vilken jäkla cliffhanger

Jag kan självklart inte berätta om den cliffhanger som Peter James lämnar oss med i Död mans fotspår, för då förstör jag ju din läsning, men herrejisses vad jag blev nyfiken på att läsa vidare. Som tur är har jag fått bok fem i serien av Annika, som skriver om den här.

Första meningen lyder:

Om Ronnie Wilson vetat, när han vaknade på morgonen, att han skulle vara död om några timmar, hade han planerat sin dag aningen annorlunda.

Ronnie befinner sig nämligen i New York den 11 september 2001 och vi vet alla vad som hände den dagen. Händelserna den dagen kopplas samman med ett kvinnoskelett som hittas i en dagvattentunnel i Brighton 2007 och ett lik som varit begraven i vattnet i Australien i flera år, men som också hittas just 2007, vilket är bokens nutid. I Brighton finns också en vettskrämd kvinna som blir inlåst i en trasig hiss och där får ett riktigt otrevligt sms. Många trådar, men inga lösa och en riktigt spännande historia är var vi bjuds på i denna resa i Död mans fotspår. Färden går både till New York och Melbourne, men vi hinner också med några besök på puben lack Lion i Brighton, där jag också varit. Nostalgi på hög nivå för mig personligen alltså, vilket självklart ger ett plus i kanten.

Det är skönt med en deckarförfattare som bara blir bättre och bättre. Det är spännande fram till det överraskande slutet och även om jag räknat ut en del saker, bjöds jag under läsningen på ledtrådar som fick mig att tänka om. Riktigt, riktigt bra.

Sedan tycker jag också väldigt mycket om huvudpersonen Roy Grace, polis i distriktet Brighton och Hove, ganska vanligt om än lite argare än de flesta. Han har till exempel löjligt svårt för att ta order, i alla fall om de kommer från chefen Alison Vosper. Hon marginaliseras dock lite i denna bok och det är lika bra. Jag var lite trött på Grace, ibland lite obefogade, ilska mot henne. Nu är det istället Cassian Pewe, nykomlingen från Metropolitan, som blir den som orsakar mest arga känslor hos Grace.

Som sagt, Peter James är en riktigt bra författare och jag har packat ner Dead Tomorrow i semesterväskan! En riktig tegelsten är det, men lär inte ta lång tid att läsa om den är lika bra som den här!

 

6 reaktioner på ”Vilken jäkla cliffhanger”

  1. Jag håller med dig och inte kunde jag hålla mig inte. Nu är Dead Man´s Grip beställd och jag kontrollerar brevlådan varje dag 🙂

  2. Om tidigt dödsbud har även Jean Echenoz skrivit, på första sidan i romanen ”Vid pianot” från 2006:
    ”Han är rädd. Han kommer att dö en våldsam död om tjugotvå dagar, men det vet han inte, så det kan inte vara därför som han är rädd.”

  3. Jag prövade Peter james efter att ha läst så gott om honom både här och hos Annika men det förll mig inte i smaken. Antingen var det inte läge eller så passade han inte mig. Kanske ska jag pröva igen?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d