En riktigt bra kapitelboksförfattare

Jag tror att jag gick i tvåan, möjligen trean när jag och några kompisar asgarvade oss igenom Roberta Karlsson och Kungen av Viveca Lärn i en högläsningsgrupp i klassen. Bra idé det där egentligen att i grupp turas om att läsa högt. Vi älskade alla att läsa och just den här boken var vi riktigt nöjda med.

Kanske skulle jag säga att det var den bästa kapitelbok jag läst, men faktum är att det var så himla länge sedan att det är svårt att vara säker. Vi läser en del kapitelböcker jag och grabbarna O, men har ännu inte hittat någon klockren sådan. Kanske skulle vi pröva något av Viveca Lärn som skriver härligt humoristiska böcker för barn. Kanske skulle något om Ludde funka? Eller kanske något om lillebrors namne Eddie? Själv är jag som svag för böckerna om Mimmi och skulle helst vilja köra på dem. Eller kanske galet roliga Vad händer om man vänder på Paris om Tekla. Kanske passar de bättre om några år. Jag tror att vi börjar med något lite lättare, men det är definitivt att introducera Viveca Lärn.

Vilken är din bästa kapitelbok?

4 reaktioner på ”En riktigt bra kapitelboksförfattare”

 1. Mimmis bok, som ju börjar med En ettas dagbok, var den första kapitelbok jag minns att jag läste själv. Älskar Viveka Lärn (och kan inte låta bli att tänka på henne som Viveka Sundvall när jag tänker tillbaka) och Teklaböckerna är verkligen fina. Men de är nog som du säger för något äldre barn! Eddie kom lite senare, så om honom har jag inte läst så mycket!

  Nu kom jag att tänka på att det väl finns en första bok om Mimmi som utspelar sig på förskolan? Monstret i skåpet, heter den väl? Den kanske grabbarna O skulle gilla?

 2. Med min dotter har jag läst både om Mimmi och Tekla och gillat dem. Böckerna om Sandvargen av Åsa Lind är bra och de var några av de första kapitelböckerna som jag läste högt för barnen. Underfundiga roliga små berättelser, där varje kapitel egentligen är fristående (det finns tre böcker, även samlade i en volym). Nu läser jag Ture Sventon för min 6-åring och de är en ren fröjd att läsa högt!

 3. Jag älskade alla Mimmi-böckerna när jag gick i lågstadiet. Under en period försökte jag t.o.m skriva som Mimmi i min egen dagbok för att jag gillade böckerna så mycket. Håller helt med Full bokhylla om att Monstret i skåpet nog är en bra introduktion, den är lite tunnare.

 4. Åh, jag älskar Viveca Lärn! Särskilt gillar jag böckerna om Mimmi. Läste många av böckerna själv, och någon eller några hade vi som högläsningsbok i klassen på lågstadiet.

  Andra bra kapitelböcker är böckerna om Millan och hennes märkvärdiga mormor av Antoinette Baker. Jag läste dem när jag var liten, och läser dem nu för en sexåring. Även femåringen är med och lyssnar ibland, även om han föredrar böcker med mer bilder och mindre text.

  Sen är det ju Rose Lagercrantz, och särskilt då böckerna om Metteborg som jag älskade på lågstadiet.

  Suneböcker läste jag också mycket. I den första boken, tror jag, ”Sagan om Sune” går han på lekis.

  Men allra mest tycker jag om Pippi Långstrump. Jag läste Pippi i Söderhavet igår och jag skrattade nästan hela tiden.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: