En fin inspirationsbok

Planen är att få igång mina elever att skriva och att faktiskt hjälpa dem finna lite inspiration. En skrivarblogg är igång och jag kommer helt klart att fylla på med övningar från fina Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson som belönades med Augustpriset 2009.

Det är verkligen en helt galen bok i ordets bästa bemärkelse. Egentligen är det en bok att äga, då det är omöjligt att återge den fantastiska lay-outen. Budskapet är att det egentligen går att skriva om  vad som helst, hur som helst, när som helst och definitivt var som helst.

Tärningen är ett viktigt hjälpmedel och det finns otaliga övningar där skribenten uppmanas att låta tärningen bestämma vad texten ska handla om.

Ålder? Slå tärningen två gång. En femma och en fyra ger åldern 54.

Den här övningen gillar jag:

Skriv upp 10 vackra ord. Det kan vara ord som är vackra för att de beskriver något vackert – vänskap, solnedgång, glasstårta. Eller ord som låter vackert – flimmer, skenben, sammelsurium.

Be att få 10 vackra ord från någon annan – pappa, moster, en kompis, din lärare, grannen…

Nu har du 20 vackra ord. Använd minst 10 i en dikt.

Gör likadant med fula ord. 10 egna + 10 från någon annan. Skriv sedan en dikt med minst 5 ord från vacker-listan och 5 ord från ful-listan.

Skriv om och om igen är en rolig och inspirerande bok. Övningarna är tydliga och inte sällan lite galna. Jag kommer definitivt att använda mig av den i mitt arbete, men ska nog faktiskt våga mig på att göra några övningar själv. Ordlistor ska jag definitivt göra. Det kan bli ett blogginlägg kanske.

5 reaktioner på ”En fin inspirationsbok”

  1. Jag har sneglat på den många gånger och när du säger att det är en bok att äga ökar mitt ha-begär dramatiskt 🙂

    Gillar för övrigt att tärningen får vara med. Jag brukar själv använda tärningar mycket i undervisningen, särskilt för att få eleverna att prata svenska (när de är nybörjare).

  2. Den köptes in på skolan och jag började bläddra i den och kände samma som du, den måste ägas. Införskaffades snabbt efteråt. Den är helt underbar.

  3. Den är bra! Fick den i julklapp. Man blir verkligen sugen på att skriva när man sitter och bläddrar i den. Precis vad jag behövde för att komma igång med skrivandet igen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: