Dagens nätsnurr

Idag är grabbarna O hos farmor och farfar. Vi har tillbringat dagen med att sova ut efter gårdagens kräftskiva på förskolan och idag har vi varit på samma förskola och fixat ny sand i en av sandlådorna. Trevligt att lära känna de andra ungarnas föräldrar lite mer. Det är helt klart fördelen med föräldrakooperativ. Nu landar vi vid varsin dator innan det är dags för lyxmiddag. Jag passar därför på att snurra runt lite på nätet.

Karin på En bokcirkel för alla har flyttat till egen domän och firar det med att lotta ut böcker. Jag som väldigt gärna vill läsa Igelkottens elegans ser därmed en chans att slippa vänta tills mitt köpstopp är över. Nu håller jag tummarna!

Cordelia Fine har skrivit boken Delusions of Gender och menar att det är en myt att vi skulle vara biologiskt programmerade till det kön vi har. Det finns inget som tyder på att våra hjärnor ser olika ut när vi föds, utan att vi påverkas av miljön. Låter som en väldigt intressant bok tycker jag som har svårt att tro att biologin styr så mycket som vissa forskare vill göra gällande.

I veckan presenterades Man Booker Prizes korta lista. De sex författarna som har chansen att vinna priset är Peter Carey , Emma Donoghue , Damon Galgut, Howard Jacobson, Andrea Levy och Tom McCarthy

February av Lisa Moore, som jag tyckte verkade riktigt bra, finns tyvärr inte med. Det hindrar ju inte att jag läser den ändå…

Äkta paret Rapace spelar i filmatiseringen av Susanna Alakoskis Svinalängorna som regisseras av Pernilla August. Filmen fick kritikerveckans publikpris vid Filmfestivalen i Venedig. Om ett par veckor kommer Alakoski till ”mitt” bibliotek och jag hoppas kunna fixa barnvakt och gå dit.

Noomi Rapace ska tydligen vara med i Sherlock Holmes och dessutom i en filmatisering av Hans och Greta så hennes karriär är helt klart på gång.

I DN kan vi läs att Maria Sveland hoppas på en rödgrön regering med Suzanne Osten som kulturminister. Jag vågar inte uttala mig om vem som skulle passa som kulturminister, men jag önskar verkligen att den nya regeringen består av ministrar som faktiskt har riktig kunskap om sitt ansvarsområde. Jag irriterar ihjäl mig på att vi har en skolminister utan kunskap om skolan och kulturarbetare borde vilja representeras av någon som vet något om kultur. Läs förresten Åsa Linderborgs krönika om Björklunds linjalsmälls-skola och undvik samtidigt att tro på Folkpartiets bild av en skola i kaos som de presenteras i sin valreklam.

I Aftonbladet kan man läsa om vad ett gäng kulturarbetare skulle göra om de var kulturminister, bland annat ovan nämnda Susanna Alakoski. Att Jasenko Selimovic (Fp) provocerat med sin elitistiska syn på kultur är helt klart.

Bonnier och Norstedts dominerar den svenska bokmarknaden och nu har tolv andra förlag gått samman för att tillsammans kunna konkurrera. Bland förlagen märks Alfabeta, Ordfront och Brombergs.

Även biblioteken väljer de stora förlagen har det visat sig.

Bonniers lanserade i veckan en ny sajt med ljudböcker som i första hand vänder sig till ungdomar. Jag är dålig på det där med ljudböcker, men det är ganska trevligt att promenera och lyssna faktiskt. Kanske ska börja med noveller eller krönikor eller andra texter som inte kräver så lång koncentration.

3 reaktioner på ”Dagens nätsnurr”

  1. Hej! Jag förstår, åtminstone till del, din frustration över vår kulturminster. Men ett statsråds uppgift är väl inte att representera en viss yrkesgrupp? Jag känner i alla fall tveksamhet till en bonde som jordbruksminister, en säpokommisarie som justitieminister eller en manchesterkavajfarbror från Sida på biståndsministerposten. Eller vad tycker du om en general som försvarsminister? För övrigt kan jag rekommendera dagens kulturdebatt i Kulturradion (sändes 16.03).

    1. Kanske inte representera en yrkesgrupp, men i alla fall ha gedigna kunskaper om det område man som minister har stor makt över. Jag hoppas att det i alla fall finns rådgivare som har kunskaper om hur verkligheten ser ut, något som Björklund verkar sakna.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: