Tack för senast

I filmen Tack för senast träffar vi en grupp vänner under nio fester. Det hela börjar en nyårsafton då Ullis och Tessan bjuder in till fest. Dit kommer huvudpersonen Klara, en kvinna som närmar sig 40 och ganska desperat längtar efter äkta kärlek. Hon tror att hon har hittat den i Daniel. Han ska bara lämna sin flickvän Sofie först och på nyårsafton ser det inte ut så. Festerna går vidare, men det blir allt längre mellan dem. Vi firar Valborg och midsommar, får gå på bröllop och begravning. Konceptet känns igen från Fyra bröllop och en begravning, en av mina absoluta favoritfilmer och faktum är att Tack för senast är nästan lika charmig.

Många bra skådespelare lyfter filmen. Extra roligt är det att se Liv Mjörnes som Ullis och Oscar Töringe som hennes kusin Victor. Lisa Carlehed, som spelar Klara, var en ny bekantskap för mig (nej, jag har inte sett Utvandrarna och kommer inte ihåg hennes småroller i Dag & Nat eller Skruk) och jag gillade henne skarpt. Egentligen är det konstigt att det går att fästa sig vid så många karaktärer som man bara ser under korta stunder under en lång tid, men som ensemblefilm fungerar Tack för senast riktigt bra. Ella Lemhagen har skrivit ett manus där nedslagen kopplas samman på ett fint sätt till en riktigt trevlig helhet. Filmen har en dansk förlaga där manus är skrivet av Maren Louise Käehne och May el-Toukhy.


Om filmen

Tack för senast, (2022), 1h 30 min

Manus av Ella Lemhagen (Maren Louise Käehne och May el-Toukhy)

Regisserad av Moa Gammel

Går att se på Viaplay

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: