En smakebit ur Händelser vid vatten

 En smakebit på en søndag arrangeras av norska bokbloggaren Astrid Terese på bloggen Betraktninger och går ut på att olika bloggare bjuder på ett utdrag ur den bok de läser just nu. Just den här veckan har jag läst väldigt lite, men jag har faktiskt påbörjar Händelser vid vatten av Kerstin Ekman eftersom jag vill läsa den innan jag ser tv-serien. Knappt 100 sidor in tycker jag mest att det är rörigt, men jag vet ju att Ekman är en mästerlig författare, så självklart kommer jag att läsa vidare.

Lite roligt, med tanke på veckans politiska debatt, är det att en ål spelar en roll i inledningen. Den hittas av Johan som kastats ner i brunnen av sina halvbröder (känns den historien igen?):

Han försökte skrika igen men det gjorde ont i halsen. Han hade skrikit sönder nånting. Ett tag fick han en känsla av att brunnsbotten höjdes och att han trycktes upp mot den hårda blåvita skivan.

Han tog loss kniven igen. Det var en liten fjording som dessutom var slö. Han hade den bara att rensa fisk med. Och hur skulle han kunna hugga i mörkrt?

Han börjad trampa och sparka mot bottenstenarnaoch rev upp en multen lukt ur vattnet. Men inte en rörelse. Då började han trampa runt systematiskt och kände invid väggen samma rörelse fast mer undanglidande. Nu sparkade han så att vattnet stänkte och tårn slog mot stenarna. Men han brydde sig inte om smärtan. Han tänkte sparka tills det blev stilla. Sparka livet ur det där. Vad det än var. Jag är i alla fall större, tänkt han.

Nånting – var det en lukt? – fick honom att tänka på fisk. Och där var minnet av ormkänslan mot handen.

Ål.

Det är en ål i brunnen.

17 reaktioner på ”En smakebit ur Händelser vid vatten”

  1. Alltså, jag har aldrig läst Ekman. Men kan inte undgå alla hyllningar om Löpa varg och dessutom var den ju kort lärde jag mig i veckan. Så kanske blir det den eller har du förslag på någon annan att börja med?

  2. Bokföring enligt Monika

    Ja, det är ju denna som jag eventuellt hade tänkt ge Kerstin Ekman en tredje chans med, men nu blir jag lite tveksam när du skriver att den är rörig 🤔

  3. jag har läst Händelser vid vatten ett par gånger och jag har gillat den. men jag gillar nästan alltid Kerstin Ekman. det var väl Josef som kastades i brunnen av avundsjuka bröder i 1 Moseboken?

  4. Haha, jag känner precis tvärtom, jag vill inte läsa boken utan ha ett öppet sinne när jag ser serien. Ålen dök ju redan upp i första avsnittet o visst var det märkligt just nu då tjuvfiske på den fridlysta ålen förorsakat debackel. Tack för smakbit

  5. Jag läste ju boken för många år sedan, och har funderat på att läsa om den nu. Men å andra sidan så kanske jag inte tycker den är lika bra, och så kanske jag inte kommer att tycka den och TV-serien stämmer överens…

  6. Det ska väl ha varit vanligt att släppa ner en ung ål i nygrävda brunnar för att de skulle hålla vattnet rent? Äta upp eventuella råttor som drattade i brunnen.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: