Bokmässepepp med Ada Wester

När Ada Wester startad bokförlaget X Publishing 2007 tillsammans med Hanna Larsson förändrade och utvecklade de den svenska marknaden för litteratur som vänder sig till unga vuxna. De gav ut bra svenska titlar och översättningar av författare som David Levithan och Melina Marchetta. Några år senare gick Ada Wester vidare och startade tillsammans med Anna Danielsson Levin det kanske ännu mer fantastiska förlaget Gilla Böcker. De tog över X Publishings utgivning 2014 och var under ett antal år klart bäst i Sverige på att hitta riktigt bra ungdomsböcker. Sedan september 2015 är Gilla Böcker en del av Lilla Piratförlaget och fortfarande nosar de upp guldkornen på marknaden. Idag är dock Ada Wester här som författare, inte som förläggare. I juni debuterade hon med charmiga Drömmar till salu som jag självklart läste så fort den kom ut. Så här blir Ada Westers första författarbokmässa.

Äntligen en “riktig” Bokmässa igen. Hur peppad är du?
OERHÖRT! Jag hoppas bara att publiken hittar dit igen, både lärarna, bibliotekarierna och läsarna.

Hur ser din medverkan på Bokmässan 2022 ut?
Jag som är van att vara där som förläggare och stötta och intervjua författare ska för första gången själv vara på mässan som författare. På lördagen har jag en programpunkt på Feelgoodscenen tillsammans med Malin Haawind och två samtal på Piratförlagets scen, B05:42, och på söndagen två samtal på Piratförlagets scen, varav en med Emma Hamberg – det ska bli extra roligt!

Vilka programpunkter vill du själv se?
Liv Strömqvist! Och Marian Keyes.
”Minnen och mat” med Patrik Lundberg, Karolina Ramqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli
”Förlossningar nu och då” med bl.a Emilia Bergmark-Jiménez och Asabea Britton
”Såren vi ärver” med David Lagercrantz och Alex Schulman

Vilken monter missar du inte?
Jag brukar besöka de flesta skönlitterära förlag och hittar alltid oväntad läsning hos Natur och Kultur, Ordfront och Sekwa.

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?
Bekväma skor!

Foto: Hannah Modigh

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: