Vad som än händer

Sommaren 1974 flyttar Tully och hennes mamma in i ett hus på Firefly Lane. Där bor redan Kate Mularkey med sin familj och trots att de är varandras motsatser föds en livslång vänskap. Eller i alla fall en ganska lång, då vi följer Tully och Kate fram tills de är drygt 40 och därefter händer något, men vi vet inte vad.

Serien Vad som än händer bygger på Kristin Hannahs roman Firefly Lane, som kom ut på svenska 2017 med just titeln Vad som än händer. Vi får göra nedslag i två vänners liv som när de går på High School spelas av Ali Skovbye (young Tully) och Roan Curtis (young Kate) som båda måste ses som fynd. Jag tycker speciellt mycket om Curtis porträtt av den försiktiga Kate, men även Skovbye gör en fin rolltolkning. När vännerna växer upp är det istället Katherine Heigl som spelar Tully och fantastiska Sarah Chalke som gör ett underbart porträtt av Kate.

Jag har inte riktigt tagit till mig Kristin Hannah som författare efter två rätt misslyckade försök och Firefly Lane har jag inte läst. Om man får tro recensionerna har de dock ändrat en del i tv-serien, men de största förändringarna kommer (kanske) om det blir en andra säsong. Min största kritik emot serien är kanske att den slutar med så många cliffhangers, varav en känns helt obefogad. Är det en sevärd serie i övrigt? Jo, det vill jag ändå påstå att det är och det mycket tack vare Sarah Chalke. Jag gillar verkligen Kate som är lite osäker, men också lite lagom knäpp och inte sällan orimligt frispråkig.

Idén att låta en tv-serie utspela sig i tre (eller egentligen fyra) tider är bättre på pappret än i verkligheten. Det som funkar utmärkt i bokform blir inte jättebra när det filmatiseras och då tänker jag främst på några riktigt dåliga sminkningar för att göra yngre skådespelare äldre. Bra att de valt att låta Tully och Kate spelas av olika skådespelare, men deras föräldrar åldras inte direkt snyggt. Roligast är de tidstypiska kläderna och speciellt 80-talskläderna och de riktigt fula frisyrerna är spot on.

Även om det inte är den bästa serie jag sett tycker jag om Vad som än händer tillräckligt mycket för att längta efter en andra säsong. Vi lämnas som sagt med en rad obesvarade frågor och de vill jag definitivt ha svar på. Inte tillräckligt mycket för att läsa boken dock. Jag väntar hellre på fler dejter med Sarah Chalke och Katherine Heigl.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: