Kanonkalendern 2.0 del 12

Mary Shelley sägs ha fått idén till sin mest kända bok Frankenstein under ett samtal med maken Percy Bysshe Shelley och poeten George Gordon Byron, mer känd som Lord Byron. Berättelsen om doktor Frankenstein som leker gud och skapar en konstgjord människa är både spännande och intressant. Vad är egentligen etiskt och moraliskt gällande vetenskapen? Har vi människor rätt att göra allt vi kan?

Frankenstein är inte helt lätt att ta till sig för dagens läsare , men jag vill ändå ha med den i denna kanonkalender, då det finns så många intressanta trådar att dra i. Intressantast är kanske när monstret själv får ge sitt perspektiv på sitt liv. Det är lätt att konstatera att vi människor måste ta ansvar för det vi skapar. Shelleys bok innehåller också många allmänmänskliga teman som kärlek och inte minst är det en bok som inspirerat många andra författare att skriva såväl skräck som science fiction.

 

4 reaktioner på ”Kanonkalendern 2.0 del 12”

  1. Den här läste jag på engelska i gymnasiet och fattade verkligen ingenting (mest antagligen för att läraren hade alldeles för stor tilltro till mig och gav mig mig en universitetsutgåva) och har tänkt att jag borde ta itu med den igen för jag tyckte nog ändå att den var läsvärd även om den var för svår.

  2. Jag har läst den två gånger och jag måste säga att den tar sig med tiden. Däremot är det en bok som gärna kan läsas för att sedan analysera den med en filmversion. Jag läste en kurs på universitetet som handlade om adaptation och den här är lätt att se vissa delar förstärkta av filmen.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: