Kanonkalendern 2.0 del 1

Dystopier är en genre som är stor inom ungdomslitteraturen och många av de klassiska böckerna i genren fungerar fortfarande. I förra årets kanonkalender fanns till exempel Kallocain av Karin Boye och På stranden av Nevil Shute med och nu är det dags för ännu en bok som tillhör genren med hemska framtidsskildringar. Extra passande då Kulturkollo har en framtidsvecka just den här veckan.

Årets första lucka innehåller 1984 som skriven av George Orwell och gavs ut 1949. Den beskriver ett totalitärt samhälle där medborgarna är ständigt övervakade av Storebror. Huvudpersonen Winston Smith bor i en provins i Oceanien som tidigare kallades Storbritannien, men staden han bor i heter fortfarande London. Jorden består nu av tre superstater varav Oceanien är en av dem. Oceanien är (eller påstås vara) i krig med än den ena och än den andra provinsen. Det beror på vad som passa Partiet, det enda parti som existerar och styr befolkningen. Winston arbetar för Sanningsministeriet och ansvarar för Partiets propaganda och att ändra historien för att passa den. Inledningsvis accepterar Smith sitt liv och allt som styrs av Partiet, men när han träffar Julia börjar han önska något mer av livet.

Många av mina elever har läst och gillat 1984. Själv tyckte jag att den var lite trög när jag läste den i somras, men också intressant och faktiskt väldigt aktuell. Efter att Trump blev president i USA ökade försäljningen av Orwells klassiker. I en tid med fabricerade nyheter är Partiets alternativa historieskrivning intressant att ta del av.

Det framtida samhälle George Orwell skildrar är ett där fakenews verkligen råder. Liksom Trump och även andra ledare förvisso, har det styrande Partiet skapat ett nyspråk som får mig att tänka på de signalord som vi möter dagligen. Sverigevän är t.ex. ett begrepp som politiker från och anhängare till SD använder, inte någon från något annat parti. Idag handlar signalorden ofta om invandring, eller massinvandringen som vissa skulle säga. Att välja mellan ord som invandrare eller invällare, asylsökande eller asylanter, ensamkommande eller skäggbarn osv visar tydligt ett ställningstagande. Mindre laddade ord finns också, som gammelmedia eller alternativ sanning.

1 reaktion på ”Kanonkalendern 2.0 del 1”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: