Kanonkalendern del 10

Idag delas Nobelpriset i litteratur ut i Stockholm och vinneren dyker inte upp. Den värsta bitterheten över Svenska Akademiens val av pristagare har lagt sig, men jag tycker fortfarande att det är ett synnerligen ointressant val. Dagen till ära vill jag istället presentera en riktigt bra bok av en litteraturprisvinnare. En som jag upptäckte genom priset och som jag tycker mycket om.

José Saramago tilldelades Nobelpriset 1988 eftersom han:

med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar

Boken jag vill lyfta fram är Blindheten, som är en mycket obehaglig bok om hur människorna i ett samhälle blir blinda en efter en. När de tror att ingen ser beter de sig riktigt omänskligt, minst sagt. De allvetande berättaren ser till att vi får koll på vad som händer.

Den här texten påminner mig om att jag verkligen borde läsa något mer av Saramago. Det ska jag verkligen göra. På Bokmässan köpte jag Kain, så kanske blir det den.

2 reaktioner på ”Kanonkalendern del 10”

  1. Jag har inte läst något av Saramago. Det är ofta svårt att veta vad man ska välja av en nobelpristagare men den låter intressant.

    1. Har bara läst Blindheten och Evangeliet enligt Jesus Kristus, men rekommenderar båda. Inte alls svårlästa. Hög tid att återupptäcka honom!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: