Dagens dam i december del 30

Skärmklipp 2015-12-29 18.12.21

Idag vill jag lyfta fram en författare, som trots att jag bara läst en bok av henne, har betytt mycket för mig. Jag läste The Awakening av Kate Chopin våren 1994, då jag studerade engelska på Göteborgs Universitet. Den handlar om en kvinnas uppvaknande och försök till frigörelse och blev en ögonöppnare för mig.

Boken gavs ut 1899 och var Chopins andra, den första At fault kom 1890 och gick ganska obemärkt förbi. Istället var det Chopins noveller som gjorde henne känd. Samlingarna Bayou Folk (1894) och A Night in Acadie (1897) fick fin kritik, men det var noveller i veckotidningar som spred hennes namn. En stor del av de texter hon skrev var för barn och publicerades i olika barntidningar.

The Awakening kallades morbid och vulgär och blev bannlyst från flera bibliotek. Nu handlar det visserligen om USA, där böcker fortfarande blir bannlysta, men jag kan tänka mig att den frigjorda huvudpersonen Edna, som drabbas av passionen. Kanske var det därför den tredje novellsamlingen inte kom ut förrän 1991, långt efter Chopins död och långt efter det att The Awakening återutgivits 1969 och äntligen fått den hyllningen den förtjänade.

Kate Chopin får symbolisera de kvinnor som borde funnits med tidigare och mer i litteraturhistorien. Nu jämförs hon med stora amerikanska författare som William Faulkner och Ernst Hemingway.

kateimage300

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: