Vilken tajming

L_szl__Krasznahork_3310279b

Igår tilldelades ungraren László Krasznahorkai The Man Booker International Prize 2015. En för mig okänd man, men flera av hans böcker finns utgivna på svenska. Senaste heter Motståndets melankoli och gavs ut av Norstedts förlag hösten 2014, men för första gången redan 1989. I augusti ges hans debutbok från 1985, Santantango, ut på svenska. Boken anses vara en modern klassiker och blev film 1994. Spännande att följa om även nyare böcker når oss på svenska. Nu låter det inte riktigt som min typ av böcker, varken gällande innehåll eller språk. Hans språk beskrivs innehålla långa, komplexa meningar, som röra sig likt karaktärernas tankar. (fri översättning från artikel i The Telegraph)

Men lite roligt är det ändå att en ungrare tilldelas priset, då Ungern är ett av de tre teman som lyfts fram i årets Bokmässa i Göteborg 2015. Kanske finns det nu en chans att László Krasznahorkai dyker upp där.

 

Fotograf: Hartwig Klappert

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: