8 saker du aldrig skulle våga

atn1024_Cover_8saker

Jamila, Lisa, Vick och Kay är huvudpersonerna i Eva Sussos och Moa Eriksson Sandbergs gemensamma bok 8 saker du aldrig skulle våga. Jamila är rik och snygg, Lisa sminkad, retro och huslig, Vick sportig och osminkad och Kay queer och annorlunda. De har färdiga roller och trots att författarna till viss del problematiserar dem hinner de aldrig utvecklas riktigt. Hur som helst är de vänner och de har bestämt sig för att utmana varandra och sig själva. De skriver alla en utmaning på en lapp, alla drar sedan en och så ska de genomföra det pinsamma uppdrag de får. Någon ska köpa kondomer, en annan sno en killes kalsonger. Det är sex som är temat. Småroligt, pinsamt och än så länge ganska oskyldigt. Det är under den andra omgången utmaningar som det går lite långt och nu är det meningen att tjejerna ska inse att det finns en gräns för hur långt de får gå.

Jag är riktigt kluven till 8 saker du aldrig skulle våga. Å ena sidan är det en bok som bryter mot heteronormativiteten och vithetsnormen som råder idag, men på samma gång är det en ganska stereotyp bok. Hur går det ihop? Trots att en av huvudpersonerna är homosexuell och flera har annan bakgrund än den helt svenska förenklas deras roller och de blir inte sällan karikatyrer mer än de komplexa karaktärer jag hade önskat att de fått bli. Författarna vill helt klart mycket och lyckas till viss del. Tyvärr räcker det inte ända fram. I en tävling på julavslutningen vann en av mina elever den här boken. Jag är nyfiken på vad hen tycker, om den nu blivit läst. Det kan vara så att jag är för gammal för 8 saker du aldrig skulle våga, men tycker samtidigt att man som författare ska ställa höga krav på sina läsare, istället för att förenkla verkligheten för mycket. Budskapet att ett förhållande är det viktigaste känns inte heller klockrent.

Som ung läsare kan du säkert dras med i den fartfyllda, roliga och många gånger spännande berättelsen. Det gjorde jag också. Tyvärr lämnade historien en lite fadd eftersmak, trots att den började så bra. Att frigöra sig från normer är bra och fokus borde ha legat där. Synd att stereotyperna vann.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: