En riktigt bra och underhållande bok

bestfriendsforever350

Jennifer Weiner är ett av årets återseenden. Jag gillade inte alls hennes Good in bed och roades visserligen av In her shoes, men hade placerat henne i facket ”medioker underhållningsförfattare”. Efter att ha läst ett antal inlägg på Bokhora av JoL bestämde jag mig i somras för att ge henne en ny chans och läste då Fly away home, som var helt okej, men inte wow. Det var i alla fall tillräcklligt trevligt för att jag inför julledigheten skulle klicka hem Best friends forever av samma författare.

Boken inleds med en hämnd. En kvinna lurar med sig en man till en parkeringsplats, får honom att ta av sig kläderna i tron att det vankas sex och drar sedan från platsen i sin bil. Tyvärr vill det sig inte bättre än att hon kör på mannen, som ramlar. Ändå åker hon därifrån i panik. Snart knackar det på Addies Downs dörr och där står hennes barndomsvän Val, som hon inte sett sedan High School. Hon har varit på deras reunion, en fest Addie självklart inte gick på och det var hon som körde på mannen. Nu vill hon ha Addies hjälp.

Själva spåret med brottet är egentligen det mest ointressanta i Best friends forever, istället är det barndomsskildringen av Addies och Vals vänskap och berättelsen om Addies många gånger tuffa liv, som får mig att vilja läsa vidare. Här visar Weiner att hon är en riktigt bra författare. Att Val drar med sig Addie för att fly från polisen är lite smålustigt, den trevliga polisen nödvändig för handlingen (även om det är ett lite väl smörigt sidospår) och när vi får veta vem mannen hon kört på är och vad han gjort fyller händelsen helt klart en funktion. Visst finns det stereotypa motiv och en del platta karaktärer, men det är ändå en välskriven och bra bok.

Jag gillar känslan i Weiners berättelse. Hur hon låter sina karaktärer vara mänskliga. Helt klart bryr jag mig mer om Addie än Val, men det är roligt att följa dem båda. Best friends forever är en bok fylld av känslor, som bjöd på perfekt jullovsläsning. Rekommenderas helt klart.

 

2 reaktioner på ”En riktigt bra och underhållande bok”

  1. Det här är den enda bok av Weiner jag läst och jag tyckte den var rätt så blek. Gav ingen mersmak direkt. Kanske för att jag förväntade mig något annat…

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: