Charmig bok i collegemiljö

FANGIRL_CoverDec2012-300x444

Fangirl av Rainbow Rowell handlar om Cather och Wren, som är systrar, tvillingsystrar. Wren har alltid varit den populära, Cather den man får på köpet. Nu ska de börja på collage och Wren har bestämt sig för att vara en egen person, skild från sin syster. Att börja om, leva livet som sig själv, inte en del av ett par. För Cather innebär det ensamhet, för trots att Wren äter lunch med henne ibland känner hon sig övergiven. Inte konstigt, då det är just vad hon är. En del av mig blir riktigt irriterad på Wren, medan en del av mig förstår varför hon agerar som hon gör. Följande rader visar tydligt de två systrarnas olika inställning.

 

”This is collage,” Wren persisted. ”The whole point of college is meeting new people.”

”The whole point of having a twin sister,” Cath said, ”is not having to worry about this sort of thing.”

 

Medan Wren lever livet fullt ut och lite till, förblir Cath ganska ensam. Hon delar rum med Reagan, en skräckinjagande tjej med ett stort hjärta och den trevlige pojkvännen Levi. De två är de enda hon umgås med inledningsvis, innan hon lär känna Nick i Professor Pipers skrivarkurs.

Språket i Fangirl är fantastiskt. Jag markerar citat efter citat av formuleringar jag tycker om.

Som Caths tankar om studier och framtid:

 

”Cath couldn’t imagine having any sort of job or career. She’d majored in English, hoping that meant she could spend the next four years reading and writing.

And maybe the next four years after that.”

 

Jag tycker verkligen om att läsa om Wren, Cath, deras vänner och deras pappa. Det är delarna om Simon Snow, Caths stora idol,  som jag har lite svårt för. Dels utdragen ur de ursprungliga böcker, men också Cathers fanfiction. Jag läser noga inledningsvis, men skummar sedan mer och mer. Jag gillar idén med fanfiction och hur stor del den spelar i Cathers liv och i förhållandet till sin syster och faktiskt även till Levi, han som nästan är hennes rumskamrat.

Hur bra är då Fangirl jämfört med Eleanor & Park? På ett sätt bättre, mer underhållande, men inte lika svart och inte lika gripande. Det här är mer en vanlig tonårsbok om ganska vanliga, om än lite neurotiska, tonåringar. Cather säger vid något tillfälle att det känns som om hon leker collagestudent i en tonårsfilm, och lite så är det. Men Fangirl är en riktigt charmig bok, som jag tror att många skulle gilla. Mer en ungdomsbok för ungdomar än Eleanor & Park är, men på många sätt lika bra. Jag är riktigt nyfiken på annat Rainbow Rowell har skrivit, men hennes andra två böcker Landline och Attachments är vuxenböcker. Undra om de är lika charmiga? Måste testa!

12 reaktioner på ”Charmig bok i collegemiljö”

 1. Jag är så otroligt sugen på den här, eftersom jag tror att jag och Cath är lite lika varandra och jag skulle nog känna igen mig en hel del. Men jag får inte köpa nya böcker förrän jag har läst minst fem hyllvärmare, och jag har bara läst två hittills…

 2. Jag tyckte faktiskt mer om fangirl än Eleonor & Park. Men jag förstår vad du menar med att det är mer svärta i E&P.

  1. Jag tycker också om vissa saker bättre, men totalt håller jag nog E & P som favorit. Mest för att det var den första boken av Rowell jag läste tror jag.

 3. Jag har börjat på Fangirl men fastnat – av den enkla anledningen att jag tycker att det är jättesvårt att läsa på datorn. Men – nu har jag fått en iPhone via jobbet, och där kunde jag ladda på epub-filen så nu ska jag försöka skärpa mig för jag gillar den! Men precis som du tyckte jag att bitarna om Simon Snow var ganska jobbiga…

  PS: Ser att du läser Mike Gayle nu och ser fram emot att höra vad du tycker! Jag har läst nästan allt av honom och Turning Thirty är (vill jag minnas, de är ju rätt lika…) en av favoriterna!

 4. Min höstlista börjar ju bli nästan löjligt lång, men den här få följa med ändå. Alltid kul att se om författaren är konsekvent bra, när man läst något man verkligen gillar.

 5. Jag tyckte mycket bättre om Eleanor & Park än vad jag gjorde om Fangirl. Vill dock läsa även hennes vuxenböcker, för hon kan verkligen det här med att skapa karaktärer.

  1. Hon är grym på karaktärer. Just nu lyckas jag dock inte läsa någonting. Påbörjar böcker, men avslutar inte. Känns som om jag ”kan grejen” efter halva boken och då ger jag upp. Tips på bladvändare?!

   1. Här har du en till, har en hög påbörjat vid sängen men har ingen ro i kroppen för att läsa ut något.
    Jag letar själv efter bladvändare som får mig att slutföra boken över huvud taget.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: