Bokmässepepp del 32: Felicia Stenroth

Foto: Jack Hildén

Dags för en debutant! Felicia Stenroths första bok Bilder som inte angår mig har ännu inte kommit ut, men jag är tämligen säker på att den är läsvärd. Den är ju utgiven av X Publishing och de brukar i princip aldrig ha fel. Under Bokmässan hoppas jag hinna bekanta mig mer med henne, då hon deltar i flera seminarier. Redan nu får vi veta lite mer om debutboken och den första Bokmässan.

Du debuterar i oktober på X Publishing med boken Bilder som inte angår mig. Kan du berätta om den?

 

Boken handlar om Minna och Aron. Nuet utspelar sig i Stockholm, men då och då kommer tillbakaglimtar från Minnas uppväxt i Skåne. Man får korta bilder av hennes far. Man får också större förståelse för den utsatthet hon lever i också som ung vuxen kvinna. Minna upplever att hon står utanför samhället, hon har inga skyddsnät och har svårt att relatera till andra människor i sin egen ålder. Hon och Aron är vänner, men lever under helt olika förutsättningar. Hur påverkar det en vänskapsrelation? Jag ville skriva om en kvinna som var orädd och hade en självklar relation till sin egen kropp. Jag märkte också medan jag skrev, hur texten kom att handla mer och mer om klass, om vänskap mellan två människor med helt olika förutsättningar och möjligheter. Klass handlar om att kunna påverka sitt eget liv, Aron kan det, för Minna är det mycket svårare.

 

Debutanter är alltid spännande. Vad är det som gör din bok speciell?

Jag tror att porträttet av Minna skiljer sig en del från hur unga kvinnor brukar gestaltas i litteraturen. De som har läst boken har ofta sagt att Minna är en underhållande karaktär. Jag tror också att jag har lyckats gestalta hur klass påverkar en människa i vardagen och i förhållande till andra människor.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg.
Vad har du för planer för årets mässa?

Jag ska tillsammans med Kristian Johannesson och Alice Kassius Eggers samtala om en ny generation klasslitteratur. Jag ska också delta i ett samtal om ålder tillsammans med Merete Mazzarella. Förutom det kommer jag säkert stressa runt för att hinna lyssna på en massa spännande författare.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Jag skulle gärna vilja hinna med Eija Hetekivi Olsson, Lotta Kühlhorn och Jonas Gardell.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Jag minns att jag tyckte mycket om Sebastians kærlighed av danska Vita Andersen, speciellt hennes sätt att gestalta barnets värld. Stig Dagerman, Sonja Åkesson, Harry Martinson och Bruno K Öijer är några av mina svenska favoriter.


Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Det är egentligen första gången för mig också. Rum för poesi tycker jag att alla ska besöka.

 

Visst låter det som en intressant debutbok? Även Eija Hetekivi Olsson skulle väl kunna sägas skriva klasslitteratur och även jag lyssnar gärna till henne. Och Rum för poesi ska jag inte missa i år.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: