En riktigt bra författare

Frank Mackey har inte träffat sin familj på många år. Den enda han träffat är systern Jackie och när hon ringer honom och berättar att en resväska som verkar ha tillhört Franks försvunna flickvän dyker upp återser han sina gamla kvarter Faithful Place, i en ruffig del av Dublin.

Flickvännen Rosie är ”the one that got away”. Hon som försvann från Dublin och sökte lyckan London 22 år tidigare. Hon som Frank skulle ha rymt tillsammans med, men som aldrig dök upp, utan istället lämnade ett brev.

Eller?

Nu hittas en resväska som verkar ha tillhört Rosie. Kan det vara så att hon inte alls svek honom? Kan det vara så att någonting hände henne? Kan det ha varit därför hon inte dök upp den där kvällen?

Självklart är polisen inte superintresserad av att undersöka fallet och självklart börjar Frank Mackey att själv gräva i det förflutna. Det låter som en riktigt klichéfylld bok, men faktum är att Tana Franch lyckas bygga upp en både spännande och nyskapande historia.

Frank Mackeys snabba besök hemma blir ett mycket mer långvarigt sådant än han planerat och hemligheterna som avslöjas fler än han kunnat drömma om. I centrum står Franks och Rosies familjer, samt det fallfärdiga huset som har nr 16, där väskan hittas av några polska byggarbetare.

Jag gillar att Mackey, som var galet jobbig chef i Okänt Offer, nu utvecklas till en mycket mer komplex karaktär. Han är fortfarande en många gånger gränslös polis, men också en man som älskar sin dotter, försöker umgås med sin fd fru och som fotfarande inte kommit över sin stora ungdomskärlek.

När jag nu läst den tredje boken av Tana French kan jag konstatera att hon är både riktigt bra och väldigt jämn. Tre höjdarböcker har hon skrivit hittills och i sommar kommer bok nummer fyra Broken Harbour, där ”Scorcher”, en av bifigurerna i Faithful Place,  tar över stafettpinnen från Rob Ryan, Cassie Maddox och Frank Mackey. Jag gillar verkligen hur Tana French sammanfogar sina böcker. En person introduceras i en bok och tar över huvudrollen i en annan. Jag trodde att Richie, den unge vetgirige polisen, skulle vara huvudpersonen i bok fyra, men hans tid kanske kommer.

Har du inte läst något av Tana French ännu tycker jag absolut att du ska göra det och läs gärna böckerna i ordning! Och på engelska. Och gärna precis nu!

3 reaktioner på ”En riktigt bra författare”

  1. Jag har nyligen upptäckt French och jag gillar´t riktigt mycket. Jag gillar också att du tycker att hon är en jämn författare, då kan jag se fram emot andra boken som ligger i hyllan. Sedan får jag väl ta den tredje på engelska då…

    1. Det är helt underbart irländsk dialekt i Faithful Place. Riktigt njutbar läsning! Läste just bok två på svenska och tyckte att det funkade också. Lite mer otrolig historia, men köper du den kommer du att älska.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: