Underbaraste, bästaste Ruth

Jag tycker så himla mycket om Ruth Galloway, huvudpersonen i Elly Griffiths deckarserie. Nu har jag läst den fjärde boken A room full of bones och den är definitivt den bästa hittills. Inte lika mycket arkeologi kanske, men en spännande historia med en hel del mystiska och mytiska inslag.

Det börjar med en gravöppning på Smiths museum. En biskops kvarlevor ska undersökas och självklart ska Ruth Galloway dit. När hon kommer dit hittar hon en död man vid kistan. Han är intendent på museet och man misstänker självklart att han blivit mördad.

Det är kring familjen Smith det hela kretsar. Dem och de kvarlevor från aboriginer som finns på museet. Organisationen Elginister kämpar för att dessa ska återbördas till Australien, begravas på rätt sätt och sedan kunna inträda i drömtiden. Cathbad är självklart inblandad på ett hörn och dessutom Ruths nya granne Bob som är aborigin. Vad är egentligen den politiskt korrekta termen? Native australian funkar inte riktigt på svenska. Hur som helst så handlar det mycket om vad som borde göras med alla de föremål på våra museer som egentligen tillhör helt andra folk.

Annars är det som vanligt mycket vardag också. Ruths dotter Kate fyller ett och självklart är detta en viktig händelse. Hon kallar alla män för dada, men sin egen pappa får hon inte träffa. Nelson har nämligen lovat sin fru Michelle att hålla sig ifrån både Ruth och Kate. Istället finns Cathbad där och han är en minst sagt udda förebild som jag inte kan låta bli att älska. Det som gör Elly Griffiths böcker så bra är att hon håller en fin balans mellan personerna och fallen. Det blir både mys och spänning, dessutom i en fantastisk miljö.

Jag är så glad att jag faktiskt köpte A room full of bones som e-bok. Så värt att få läsa den redan nu och dessutom på originalspråk. Jag ska inte tjata om dåliga översättningar igen, men den som översatte bok tre och nu bok fyra lyckades inte alls överföra det enorma flyt Elly Griffiths har i sitt språk. Istället blev läsningen en hackig upplevelse, till skillnad från översättningarna av de två första böckerna i serien som  funkade bra.

A room full of bones heter Känslan av död på svenska och kommer ut i mars. Redan titelns översättning gör mig skeptisk. Det handlar ju verkligen om ett rum med ben och ja, visserligen lite om hur det känns att dö också. Onödigt att krångla till det för mycket kan jag tycka. Med det sagt vill jag ändå uppmana er alla att läsa boken på engelska eller svenska då Ruth Galloway verkligen är en dam att älska.

Det går i ett sanslöst tempo då Griffiths skriver, allt i presens och därmed alltid närvarande. Jag är inte helt förtjust i böcker skrivna i presens, men det funkar riktigt bra här. Det är också en bok som funkar ypperligt att läsa på engelska, då ordvalet inte är allt för komplicerat.

Andra som skrivit om boken är Dark Places, Bokomaten och Boktok73

3 reaktioner på ”Underbaraste, bästaste Ruth”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: