Att hitta sin form

Inte ens i perioder då jag tränat mycket har jag varit speciellt förtjust i det. Jag har aldrig längtat till nästa träningspass och i princip fått tvinga mig att träna varje gång. Nu har jag äntligen hittat träningsformer som passar mig ganska bra. I morse simmade jag i en lugn och avslappnande miljö, åt frukost på simhallen tillsammans med Tana Franch och fick en skön start på dagen. Ibland går jag på yoga och även då brukar jag känna mig väldigt nöjd och avslappnad efteråt. Det är nog mitt mål med träningen.

Nu när jag faktiskt kommit igång kan kan till och med fundera på att börja springa, något som jag egentligen avskyr, men tvingar mig att göra ibland ändå. Kroppen känns hyfsat stark, konditionen helt okej och troligen kommer det funka ganska bra även att springa. Kanske kommer jag att få ont i muskler jag inte riktigt brukar använda, men jag kommer att överleva och för varje gång jag springer kommer det att gå lättare och lättare.

Jag tänker att det är samma sak med läsning. Det gäller att hitta den läsform som passar. Att läsa något som ger de effekter man söker. Som får en att känna läsglädje och en nyfikenhet att pröva fler böcker.

Kanske känns läsningen för vissa som ett långt lopp känns för mig. Jag får panik av tanken att behöva springa en mil och en lika stor panik kan säkert en dammig nobelpristagare ge den läsovane. Nu springer jag i alla fall fem kilometer och den som skräms av den komplicerad, tjocka, tunga boken kanske inte ska börja med att springa en mil.

Flera av mina elever hittade läsglädje genom Snabba Cash, en bok som jag kanske inte tycker är världens bästa, men som definitivt kan vara rätt bok för många. Någon annan gick igång på en bok av Carolina Gynning, medan en tredje älskade Människoätande människor i Märsta och ytterligare en älskar Twilight.

Börja där då. Läs i den form du tycker om. Läs det som ger dig det du söker och mår bra av. Men läs någonting. Så tänker jag kring läsning, hur tänker du?

6 reaktioner på ”Att hitta sin form”

 1. Mycket kloka ord! Gillar också kopplingen mellan läsning och motion. Som van bokläsare är det ibland svårt att förstå hur någon kan uppleva en viss bok som svårläst och tung, men hädanefter skall jag tänka på din motionsliknelse. En liknelse som jag, Miss Allt-annat-än-toppform, absolut kan relatera till. 🙂

 2. Håller med dig Linda. Varje dag försöker jag hitta böcker som ska passa eleverna på skolan vilket ju inte är så lätt då man inte känner alla elever. Vi har nu några killar i femman som är helt tokiga i Dragon Ball. Det är kul när föräldern som också jobbar på skolan berättar att sonen som aldrig varit intresserad av att läsa nu går och lägger sig tidigt för att han vill läsa. Intresset för andra böcker har också ökat hos honom så innan lovet var han och lånade Harry Potter 🙂

  Många kanske inte vill att barnen ska läsa så mycket serier men ofta får det kanske upp intresset för annan läsning. Så jag instämmer med dig, läs vad du gillar bara du läser något!

  1. Det som är så himla bra med serier är att läshastigheten ökar och det är viktigt om man ska klara av studierna på högstadiet när det börjar bli en massa stoff att ta sig igenom. Många av mina elever som har svårt att läsa är helt enkelt ovana. De får träningsvärk…

 3. Jag håller med! Kloka ord. Jag brukar aldrig gnälla på vad mina elever läser, utan ser hellre att de läser och på så sätt jobbar upp en läsglädje (förhoppningsvis).
  Själv läser jag mycket och försöker variera mig, men undviker en del genrer, kanske utifrån förutfattade meningar. Dags att börja träna, både knopp och kropp kanske 😉

  1. Klart det viktigaste är att de läser alls! Tänk så mycket kunskap man missar annars. Sedan vill ju läraren i mig gärna att de utökar sina bekvämlighetszoner lite, men inte förrän de gillar själva läsandet.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: