Om kärlek med förhinder

L M Montgomery var länge min absoluta favoritförfattare och jag läste hennes böcker om Anne och Emily om och om igen. De handlar inte främst om kärlek, men kärleken var en viktig del helt klart.

Annes kärlek var kanske lite mer okomplicerad. Visserligen var hon först mest förbannad på Gilbert och drämde en skrivtavla i huvudet på honom i skolan. Därefter pratade hon inte med honom alls på ett bra tag.

Faktiskt var det så att Anne hittade en annan kärlek då hon reste från Avonlea för att studera. Just  Drömmens uppfyllelse där Anne får en del frierier var den bok jag läste om och om igen. Någonstans ville jag självklart att Anne och Gilbert skulle bli tillsammans och ingen annan person var god nog för henne i min ögon.

När det sedan blev som jag ville och livet mest handlade om att leva tillsammans och vara lyckligt gift tappade serien lite av sin mystik. Det är dock inte detsamma som att säga att jag inte älskade även de följande böckerna, men jag har alltid haft en svaghet för det romantiska.

Inte konstigt då att jag älskade Lilla Marilla om Annes och Gilberts yngsta dotter som söker kärleken.

Den bok av L M Montgomery som jag utan tvekan läst flest gånger är Emily gör sitt val. Kärlek med hinder och förvecklingar från första sidan till sista. Om det absolut perfekta kärleksparet Teddy och Emily, om deras gemensamma drömmar och den stjärna, Vega i Lyran, som symboliserar deras kärlek. Jag absolut älskade just passagen med stjärnan. Så galet romantiskt och så talande när de sedan inte är tillsammans och Teddy berättar om hur mycket han hatar just Vega i Lyran.

Tänk hur nära dessa barndomsidoler varit att välja fel och vad skönt jag tyckte det var att det blev bra till slut. Hoppet levde om att hitta den sanna kärleken oavsett alla eventuella hinder på vägen

Vilka litterära kärlekspar har varit betydelsefulla för dig?

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: