Böcker som förändrar världen

Det finns en bokbuss som stannar precis vid Buckingham Palace. Av en slump upptäcker drottningen den och eftersom hon är en mycket väluppfostrad kvinna så lånar hon självklart en bok. Något motvilligt ska erkännas. Hon har dock svårt att säga nej till Norman, diskare på slotten, men också stamkund på bokbussen.

Drottningen brukar inte läsa några böcker, hennes rådgivare brukar istället uppdatera henne inför möten med författare. Och författare har hon mött. Hur många som helst faktiskt. Nu inser hon hur mycket roligare dessa möten varit om hon läst deras böcker och kunnat prata med dem på riktigt. Hon gör Norman till kammarherre med särskilt ansvar för litteratur. Något som irriterar många.

I Alan Bennetts söta lilla bok Drottningen vänder blad får vi följa hur drottningen blir en storläsare. Från att aldrig ha läst blir hon definitivt som vilken bobloggare som helst. Var hon än går har hon en bok i väskan och hennes rådgivare blir minst sagt oroade och en aning störda. De kan inte styra drottningen på samma sätt längre och hon börjar ställa spontana frågor om folks läsning istället för att hålla sig till de förbestämda frågorna som alla kunde svara på.

Drottningens passion för läsning skildras på ett underbart sätt. Med Norman som guide läser hon sig igenom litteraturhistorien. Definitivt betar hon av alla homosexuella författare och bjuder dessutom in ett antal till slottet. En helt ny värld har öppnat sig för henne och hon är definitivt redo för att leva livet.

Det här är en riktig liten pärla som inte bör missas. Så charmig och så rolig. Jag skrattade högt då drottningen försökte uppfostra premiärministern. Det är verkligen girl-power på ett helt nytt sätt. Läs den. Bums!

7 reaktioner på ”Böcker som förändrar världen”

  1. Ett härligt bokbyte alltså! Jag tyckte också att det gav en så sympatisk bild av drottningen och det var lätt att gilla henne. Inte utan att man tänker på vår egen konung som också vänder blad ibland…

  2. Jag gillade den också väldigt mycket. Tyvärr var flera av författarna och böckerna som drottningen läste obekana storheter för mig. Det hade givetvis varit ännu roligare att kunna nicka instämmande åt hennes tankar och synpunkter om litteraturen.

  3. Jag gillade den också. Köpte ett eget ex på bokrean i höstas och tänkte läsa om den snart. Gillade formatet – att den höll stilen hela vägen och var föredömligt kort, så jag kunde läsa ut den på en kväll.

  4. Åh, det är en så trevlig liten bok! Man kan inte låta bli att dra på munnen med jämna mellanrum, genom hela boken. Har dessvärre glömt slutet, men det är ju bara bra, då blir det lika spännande att läsa den igen!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: