Hur lågt får man sjunka?

Lotten och Per är gifta. De har två döttrar, bor i ett fint hus och har utåt ett bra äktenskap. Att Per sedan jobbar dygnet runt och alltid sätter sin karriär framför sin familj, eller att Lotten i princip utplånar sig själv för att behaga sin man är kanske inte så viktigt. Eller?

Boken heter Jag älskar dig inte och är skriven av Christina Stielli och just repliken ”Jag älskar dig inte”, från Per till Lotten, är det som sätter igång historien. Han älskar henne inte och Lotten faller. Hon faller så djupt att ingenting finns kvar. Hon klarar inte att leva och ännu mindre att arbeta. Hela tiden försöker hon förstå vad som gick fel och hur hon ska kunna ändra sig för att Per ska komma tillbaka. Hon har försökt vara den perfekta frun, men tydligen misslyckats, men hon kan ändra sig det vet hon.

Ni vet redan att Per och hans agerande gjorde mig galet förbannad. Visst är det aldrig så enkelt att en är ett svin och den andra en ängel, men jag har svårt att förstå hans agerande. Redan innan han uttalar orden som förändrar allt gör han allt för att trycka ner sin fru. Han hackar på henne och kallar henne värdelös, pinsam, oansvarig, krävande osv. osv. osv. Han menar att hon slösar med pengar och att hon styr hela deras liv, när jag som läsare definitivt tycker att hans jobb och hans åsikter verkar styra allt. Visst är det så att Lotten vrider ut och in på sig själv för att behaga sin make och att det torde vara kvävande, men ger det honom rätten att bete sig som ett svin? Hur lågt får man sjunka?

I ett töcken av tabletter och ett och annat glas vin lämnar Lotten sitt liv för ett tag. Hon kan inte släppa sitt liv kärlek och klarar inte att leva vidare. En hel del saker hon gör för att försöka få Per tillbaka är minst sagt patetiska. Jag blir provocerad av att hon inte tar tag i sig själv, samtidigt måste alla ha rätt att sörja. Och sörjer gör hon. Hennes panikattacker gör att hon ibland tappar allt. Hon sjunker längre och längre ner i depressionens klor. Hur lågt får man sjunka?

Och flickorna. De små flickorna som hamnar mitt i sina föräldrars kris. Eller krig. För Per är det ett krig och inte sällan även för Lotten. Han skickar minst sagt vidriga sms och drar in sina döttrar i en allt för smutsig konflikt som de borde lämnats utan. Hon försöker att stötta och skydda sina barn, men vet inte riktigt hur hon ska klara att finnas där för dem när hon själv håller på att gå sönder. Smärtan gör att hämndtanken väcks och hämnd är aldrig vackert. Hur lågt får man sjunka?

Några scener i boken är enormt starka och kommer att sitta kvar länge. Det är så smutsigt och så vidrigt, men samtidigt finns värme och kärlek kvar i Lottens liv. Hon har sin bror och hans fru, grannen Lou och kollegan Bosse och hans sambo Peter och framför allt döttrarna. Med dem försöker hon skapa ett nytt liv.

Boken kommer snart i pocket. Köp den, läs den och bli berörd. Kanske får du också tillfälle att tänka igenom ditt liv. Det gjorde jag.

 

Boken är ett recensionsexemplar från W & W.

10 reaktioner på ”Hur lågt får man sjunka?”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: