Kulturprisande på DN

Idag koras vinnaren av DN:s Kulturpris. Fem personer med olika kulturella verksamhetsområden är nominerade, vilket är det luriga, men också det roliga med priset. Kan man egentligen jämföra en låtskrivare med en skådespelerska, en regissör, en konstnär eller en författare? Nej kanske inte, men man kan i alla fall uppmärksamma dem alla och dessutom uppmuntra en av dem lite extra genom att tilldela dem priset och äran.

De nominerade är Ann Petrén, scenkonst, Annika Norlin, musik, Pernilla August, film, Karl Ove Knausgård, litteratur och Christina Ödlund, Konst & Form.

Jag utser ingen favorit utan lämnar med varm hand över till juryn.

Dagens Nyheters kulturpris har delats ut i fyra år och i år är det också premiär för ett annat pris. Det är Lagercrantzen som är ett kritikerpris tillägnat minnet av Olof Lagercrantz. Vinnaren presenterades idag då Aase Berg, lyriker och kritiker på Expressen, tilldelades priset med motiveringen:

Hennes kritik är alltid lika friskt oförutsägbar som obändigt självständig. Varje nytt verk möter hon med en medveten skyddslöshet. Djärvt rör hon sig mellan estetiska iakttagelser och samhälleliga tolkningar, men glömmer aldrig att uttalat värdera.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: