Veckans kulturfråga v.48

I måndags delade Augustpriset ut, någon vecka tidigare Bookerpriset och snart är det dags för Nobelpriset i litteratur. Det amerikanska Pulitzerpriset delas ut på våren och likt Nordiska rådets priser går det till andra kategorier än litteratur. Veckans kulturfråga fokuserar dock främst på litteraturpristagare och självklart sådana som vunnit andra priser än just de jag nämnt. Bland mina andra favoriter finns ALMA-priset och Women’s Prize for Fiction, men det finns ju många, många fler. Några finns listade här om du behöver inspiration.

Vilka prisade böcker och författare är dina favoriter?

En författare som jag kanske tar upp väl ofta är Chimamanda Ngozi Adichie, men hon får vara med idag också som vinnare av Women’s Prize for Fiction 2007 och faktiskt även deras pris för ”Best of the best”. Hon har också vunnit the Commonwealth Writers’ Prize och säkert fler än det. Just Women’s Prize for Fiction är ett pris vars nomineringslistor gett mig många bra tips på författare. Jag har till exempel upptäckt favoriter som Ali Smith, Zadie Smith, Meg Mason och Anne Tyler. På hemsidan för priset finns också en massa andra tips på bra böcker skrivna av kvinnor som du hittar här.

Bland nobelpristagarna i litteratur finns många favoriter och fyra av dem är Selma Lagerlöf, Tomas Tranströmer, Wisława Szymborska och J. M. Coetzee. Egentligen är det bara en av de nobelpristagare jag läst något av som jag inte alls tyckt om och det är Blecktrumman av Günther Grass. Kanske har han skrivit annat som är bättre, men jag är inte riktigt sugen på att läsa mer av honom.

ALMA-pristagaren Shaun Tan är en favorit. Hans böcker skulle kunna beskrivas som ”allådersböcker” och mest känd är kanske Ankomsten, en bok helt utan ord, men med fantastiska illustrationer. Min favorit är nog ändå Berättelser från yttre förorten.

10 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.48”

    1. Älskar verkligen Szymborska! Hon skriver enkelt och komplext på samma gång och hennes dikter är fantastiska att använda i undervisningen på gymnasiet. Både i svenska och historia faktiskt. Däremot fanns det ju en massa andra fina poeter som jag inte fick med!

  1. Chimamanda kan man väl inte nämna för ofta? Synd bara att barnboken som kom tidigare i år inte är nån hit. För min del brukar jag lita på Pulitzervinnare, men det finns förstås fler, både Nobel-pristagare (Selma L, Sigrid U, Garcia Marquez, Vargas Llosa) och andra. Sonya Hartnett som fick Alma är en, Majgull Axelsson som fått August en annan. Många pristagare är de!!!! För egen del kommer jag inte ens in på min egen blogg. Vet inte varför.
    /Klimakteriehäxan

    1. Jag insåg när jag såg NY Times lista med de 100 bästa böckerna från 2000-talet och jämförde den med BBC:s motsvarighet att jag följer Bookerpriset mycket mer än Pulitzerpriset. Det syntes också hur mycket dessa priser påverkade ländernas syn på litteratur. Så väldigt jobbigt med din blogg förresten! Hoppas det rättar till sig.

  2. I Sverige har vi ju debutantpriser som katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris. Men i Finland har man också litteraturpriser för de som ännu inte debuterat som t ex Arvid Mörne-tävlingen (under 30 år) & Solveig von Schoultz-tävlingen (>30 år).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen