Från och med nu

Det är nyårsafton och Malin känner sig ensammast i världen. När gästerna på festen räknar ner tillsammans står hon för sig själv och känner paniken komma krypande. Snart är det 2017 och Malin har ingenting att se fram emot. Hennes sambo Björn är död, dottern lever sitt eget liv och hon ser en lång radda av ensamma dagar framför sig.

Så vänder sig en kvinna till henne och börjar prata. Det är Tanja Tehrani, en framgångsrik skådespelare. Som festens enda rökare finner de varandra och när Tanja skickar ett meddelande till Malin några dagar senare och undrar om de ska ses, tackar Malin ja utan att tveka. De äter middag tillsammans och talar om livet. Livet som Malin undviker och Tanja försöker leva fullt ut. Under kvällen skriver de varsin lista med saker de vill göra och bestämmer sig för att bocka av dem under året.

Tanja ger Malin ett presentkort hos spådamen Madame Cherie och de går dit tillsammans. Det enda hon ger dem är en sifferkombination, 2o18-01-08, samma datum som de bestämt att alla saker på listan ska vara gjorda. Hon hävdar också att de innan dess ska ha mött kärleken.

Jag brukar tycka om Martina Haags böcker och när jag läste om Från och med du lät det verkligen som en bra historia. Tyvärr slarvas den bort lite och det går inte att komma ifrån känslan av ofullständighet. Det går för snabbt ibland och andra gånger drar historien i väg på onödiga sidospår. Som ljudbok fungerar Från och med nu helt okej, men jag stör mig ändå på språket och då främst Haags ovana att skriva ofullständiga meningar utan pronomen. Kul idé, inte så lyckad slutprodukt alltså, men att ha ljudboken i öronen under några timmar är trots det inte bortkastad tid. För mig som väljer korta ljudböcker var en bok på 4h och 17min helt lagom.


Om boken

Från och med nu av Martina Haag, Piratförlaget, (2023), 184 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: