Everything is OK

Det var när Debbie Tungs Everything is OK nominerades till Goodreads Choice Awards i kategorin Best Graphic Novels & Comics (en kategori som för övrigt vanns av Heartstopper Volume 4) som jag upptäckte den och strax därefter köpte den. Everything is OK är en självbiografisk bok om att leva med och försöka överleva ångest och depression. Tung lyckas förklara på ett väldigt bra sätt hur livet på ett sätt kan pågå samtidigt som man ibland, eller ganska ofta, ramlar ner i de svarta hål som ångest och depression är. Det finns inget förminskande, men inte heller något ursäktande över berättelsen. Snarare bjuder Tung på en pragmatisk syn som kan sammanfattas med att det är förjävligt att må dåligt och att det ska tas på allvar, men att det också går att vända om man vågar be om hjälp.

Det är svårt att se meningen med livet när det är som svartast och Tung förstår det. Hon har varit där själv. Därför är det också på många sätt hoppfullt att läsa Everything is OK. Bokens dedikation lyder ”For anyone who is going through a tough time. You are not alone. You matter. You are enough just as you are right now.” och Tung är noga med att påpeka hur viktigt det är att våga vara ärligt och känna efter hur man mår, men också hur viktigt det är att faktiskt ta tillvara de dagar när allt inte känns helt hopplöst. Hon skriver om att vara snäll mot sig själv och faktiskt försöka ändra de saker i livet som tar mer energi än de ger.

Omgivningen förstår inte alltid och kan kanske inte förstå. Det är lättast att svara att allt är bra om någon frågar, då alternativet är så himla jobbigt. Tung skriver ”Sometimes I don’t say anything not because I don’t have the words but because I have to many” och i sina bilder visar hon hur tankarna blir som ett stort, svart moln som växer till ett monster. Hon skriver om hur det är att ständigt älta, att känna sig värdelös och hur orimligt viktigt det kan kännas att inte visa svaghet. Hur skriket väller upp inuti, medan man ständigt upprepar ”I’m fine. I’m fine. Everything is fine.”

Efter några rejäla panikattacker inser huvudpersonen att livet begränsas för mycket och att hon måste be om hjälp. Här vänder berättelsen och utan pekpinnar konstateras att det går att komma tillbaka till livet, men att det kräver en hel del. En början kan vara att behandla sig själv som man skulle behandla vänner som berättade att de led av ångest och depression. Att faktiskt stötta och försöka hjälpa, istället för att säga sig själv att man är värdelös.

Jag tror att många behöver läsa Everything is OK, inte minst ungdomar som mår dåligt och verkligen tror att livet kommer att vara så för evigt. Det är en bok som tar sina läsare på allvar och som kan vara något att hålla sig i när det är som värst. Dessutom är den i princip helt fri från hemska självhjälpstips, även om Tung är tydlig med att det krävs förändringar för att komma upp från det svarta hålet. Nu är jag nyfiken på Debbie Tungs andra böcker, kanske speciellt Quiet Girl in a Noisy World : An Introvert’s Story från 2017.


Om boken

Everything is OK av Debbie Tung, Andrews McMeel Publishing, (2022), 208 sidor

Länk till booktrailer finns här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: