Women’s Prize for Fictions långa lista 2023

Igår presenterade juryn för Women’s Prize for Fiction årets long list bestående av sexton titlar och vad passar bättre än att publicera ett inlägg om dem idag på Internationella Kvinnodagen. Tyvärr känns det som en ovanligt svag lista, eller i alla fall en lista där få titlar lockar till läsning. Roligt är dock att den innehåller väldigt många debuterande författare.

Black Butterflies av Priscilla Morris är en debut som utspelar sig i Sarajevo våren 1992 då kriget drabbat staden. Huvudpersonen Zora är konstnär lärare och vi får följa henne då hon stannar kvar ensam i det som blev Bosnien, medan hon uppmanar sin man och mamma att söka skydd i England. Morris själv är uppvuxen i London, men hennes mamma är från forna Jugoslavien och somrarna tillbringade de i Sarajevo.

Children of Paradise av Camilla Grudova handlar om Holly som börjar arbeta på biografen Paradise. Hon jobbar hårt, men förblir ignorerad av såväl sin chef som sina kollegor. När det väl vänder och hon börjar accepteras förändras hon till en slags rebell. Beskrivningen av boken är kryptisk och jag funderar över huruvida boken kan kopplas till den franska filmen med samma namn. Camilla Grudova bor i Edinburgh och har tidigare gett ut en novellsamling, men Children of Paradise är hennes första roman.

Cursed Bread av Sophie Mackintosh blandar fantasi och verklighet i berättelsen Eloide som bor i ett litet samhälle och är gift med bagaren. Hon drömmer om att räknas och när ett karismatiskt par flyttar in börjar hon i princip förfölja dem. Det börjar hända märkliga saker runt henne. Hästar dör, änkor ser sina döda män och en tonårspojke slänger sig i en brasa på midsommar. Mackintosh har tidigare skrivit två böcker och vunnit en rad priser. Det här skulle kunna vara fantastiskt eller hysteriskt pretentiöst.

Demon Copperhead av Barbara Kingsolver är en parafras på Dickens David Copperfield och utsågs till en av 2022 års bästa böcker av The Washington Post och The New York Times. Kingsolver är en klassisk författare som debuterade 1988 och sedan dess vunnit en rad priser, bland annat Women’s Prize for Fiction (som då hette Orange Prize for Fiction) 2010 för The Lacuna och sedan dess har hon stått på min läslista.

Fire Rush av Jacqueline Crooks utspelar sig på 1980-talet i London, Bristol och på Jamaica. Vi får följa Yamaye som är född och uppvuxen i London och som älskar stadens nattliv. När hon träffar Moose och blir förälskad förändras hennes liv. Nästa förändring kommer när förhållandet tar slut och det är då hon lämnar London för Bristol och senare Jamaica. Crooks föddes på Jamaica och har tidigare främst skrivit noveller. Samlingen Ismigrationen är utgiven på svenska av Aska förlag.

Glory av NoViolet Bulawayo tillhör också kategorin författare jag tänkt läsa något av hur länge som helst. Glory handlar om ett land som troligen är Zimbabwe där djur symboliserar människor och “the fall of the Old Horse” refererar till Mugabes oväntade fall 2017. Boken nominerades också till Bookerpriset 2022.

Homesick av Jennifer Croft från USA handlar om systrarna Amy och Zoe som växer upp i Oklahoma. De undervisas i hemmet då Zoe är sjuk och ofta ligger på sjukhus. Amy är istället frisk, kry och nyfiken på livet. När hon lämnar hemmet som 15-åring för att studera på universitetet förändras livet totalt. En ”coming of age-roman” som skulle kunna vara något för mig.

I’m a Fan av Sheena Patel är ännu en debutroman som beskrivs som en brutal och briljant skildring av en anonym huvudperson, en kvinna, som har ett förhållande med en gift man, som i sin tur har ihop det med en influenser. Jag har läst flera texter om boken, men den verkar svår att beskriva. Sex och våld verkar vara stora ingredienser och författaren säger sig ha som mål att få läsarna att må illa. Det låter inte alls som en bok för mig.

Memphis av Tara M. Stringfellow handlar om Miriam som flyr sin våldsamma man och flyttar tillbaka till Memphis och huset hennes far byggde. Med sig tar hon döttrarna Joan och Mya som inte varit i Memphis sedan de var små. Joan verkar vara den som berättar och boken beskrivs som en berättelse om tre generationer. Även detta är en debutbok.

Pod av Laline Paull lät i debuten The Bees bin komma till tals och tog med oss in i en bikupa. Nu är det delfinernas tur och vi får följa med ner i havet. Huvudkaraktären i Pod heter Ea och är en delfin som alltid känt sig lite utanför. Ännu en bok i kategorin ”fantastisk eller bara konstig.”

Stone Blind av Natalie Haynes är ännu en bok som utspelar sig under antiken. Vi får träffa Medusa, en dödlig varelse i en familj fylld av odödliga gudar. Livet blir ännu mer annorlunda då hennes hår förvandlas till ormar. Haynes försöker skildra Medusa på ett mer komplext sätt än hon brukar skildras och det kanske kan vara intressant. Det är bara det att jag inte lockas av alla historiska romaner om antikens persongalleri och inte den här heller om jag ska vara ärlig.

The Bandit Queens av Parini Shroff är en debutroman som alldeles nyss kommit ut. Den utspelar sig i ett indiskt samhälle där vi får följa änkan Geeta som trivs bra mycket bättre utan sin man. Så bra att det börjar gå rykten om att hon tagit livet av honom och det är då en kvinna i hennes mikrolånsklubb ber henne om hjälp att bli av med sin hemska man. Nu låter det kanske makabert, men jag tycker att det här låter som en rätt underhållande historia.

The Dog of the North av Elizabeth McKenzie låter som en helt vansinnig historia. Den handlar om Penny Rush som just skilt sig och reser till Santa Barbara för att ta hand om sin morfar (eller farfar) vars andra fru vill sätta honom på ett hem. Penny försöker skapa sig ett nytt liv i Kalifornien och flyttar in i en minibuss som kallas The Dog of the North. Mormödrar (eller farmödrar) som viftar med vapen och föräldrar som försvunnit i Australien får också plats i historien och det låter mer galet än bra.

The Marriage Portrait av Maggie O’Farrell finns utgiven på svenska med titeln Lucrezias porträtt. Boken utspelar sig i Florens på 1550-tal där vi får följa Lucrezia de Medici, en av storhertigens döttrar, som trivs med sitt rätt tillbakadragna liv. När en av hennes systrar dör tvingas Lucrezia ta hennes plats och gifta sig med Alfonso, en man som hon inte vet något om. Den här vill jag absolut läsa, för även om historiska romaner inte är min grej så är Maggie O’Farrell det definitivt.

Trespasses av Louise Kennedy utspelar sig i Belfast under The Troubles och ja, det här är ännu en debutbok. Det verkar vara debutanternas år i år. Huvudpersonen Cushla träffar Michael på sina föräldrars pub. Han är äldre och dessutom gift, men de inleder en relation som kompliceras ytterligare av att hon är katolik och han protestant. En av de (ganska få) av de nominerade som jag vill läsa.

Wandering Souls av Cecile Pin är en debutroman som utspelar sig i slutet av kriget i Vietnam då syskonen Anh, Thanh och Minh flyr landet med båt med siktet inställt på Hong Kong. I en annan båt finns deras föräldrar och fyra yngre syskon. Endast den första båten når land och de tre syskonen flyr vidare till Storbritannien där de inledningsvis bor i flyktingläger. Boken ges ut på svenska i maj av Nirstedt/littratur med titeln Vandrande själar.

3 reaktioner på ”Women’s Prize for Fictions långa lista 2023”

  1. Bengt Erik Eriksson

    Jag har redan beställt ”Trespasses” av Louise Kennedy och är ruskigt sugen på att få läsa den. Sällan man ser så fantastiska lovsånger för en debut. Och ämnet, eller ämnena, känns helt rätt. Jag tror det här är en riktigt komplex bok, långt bortom svart och vitt. Och sedan är ju Maggie O’Farrells bok lysande men hon kan ju knappast få priset en gång till så snart efter förra gången.

  2. Tack för en riktigt bra genomgång av listan. Det finns flera jag vill läsa och hoppas på översättningar (hpö). Såg nu att kommentaren ovanför slår ett slag för Trespasses. Jag kände också att den har en chans att ligga bra till för att nå toppen.
    Men Wandering Souls kände jag lite för också, (hpö) läser just nu om Em som jag inte riktigt greppade förra gången (läste på telefon) Nu är det en hederlig bok jag lånat. Den är verkligen bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: