Äldreboendet Pärleporten

Äldreboendet Pärleporten är tredje boken i Lilly Emmes och Sara H Olssons serie om Kvarteret Kronan. Vi får lära känna Vera som är 87 år och en riktigt pigg dam. Hon trivs på äldreboendet där de boende har en fin gemenskap. Bästa vännen heter Lars och han är en frispråkig herre. Dessutom har Vera en hemlig liten vän i husmusen Andersson som hon göder med rester från fikat som ofta serveras på boendet. Birk, som jobbar på boendet, dök upp kort i Månas kristallbod, den förra boken i serien, då han köpte ett gäng kristallsnoppar till de boende. Utan att veta vad han köpt ska sägas, men hans kollegor är sådär glada över att nittioåttaåriga Aina ständigt håller kristallen i handen.

Birk är en minst sagt udda figur med en enorm bacillskräck. Han vågar knappt röra någonting, har svårt att äta något som andra hanterat och det är klurigt för honom att leva både på jobbet och hemma. Hans sambo Fia, som jobbar på ett bageri i närheten, är förvånansvärt förstående, men ibland går det för långt även för henne. Trots sin rädsla detta trivs Birk riktigt bra på Pärleporten för där städas och spritas det friskt. Däremot vågar han inte gå till frisören och hans hår blir därför längre och längre. Det är helt enkelt väldigt mycket som Birk undviker. Märkligt nog gillar han att åka motorcykeln, vilket är lite ologiskt.

Äldreboendet Pärlporten ägs av bolaget Fantastic Care AB och är på vissa sätt ett fantastiskt ställe. De boende är förhållandevis friska och trivs bra. Däremot skulle stället verkligen behöva en rejäl renovering. I flera rum sprider svartmöglet ut sig, men varken boendechefen Vera eller bolagets VD Karl Schwein är speciellt sugna på att göra av med pengar i onödan. När råttor syns på boendet bestämmer de dock att de gamla ska evakueras. Prästen i Kronans församling låter dem bo tillfälligt i församlingshemmet och verkar njuta väldigt mycket av sällskapet.

Äldreboendet Pärleporten är ingen klassisk julbok, men den utspelar sig strax före jul och kvalar ändå in i genren. De boende bjuder på luciatåg och längtar efter den traditionella provsmakningsmiddagen som alltid brukar ätas på Pärleporten. Det största juläventyret är kanske när Vera och Lars tar sig tillbaka till Pärleporten för att leta efter julsnapsen. Så mycket mer spänning bjuds vi inte på, men en del småfniss och en del rätt hemska händelser med människor som suktar efter välfärdsmiljoner. Det som skulle kunna vara i alla fall halvvass satir blir tyvärr lite för putslustigt, men det är tillräckligt trevligt för att jag ska läsa vidare i serien. Kanske utspelar sig nästa bok på Katthemmet Kattastrofen eller kanske i Blomsteraffären Brännässlan eller varför inte i bageriet Surdegen och Sockerpullan som nämnts i alla tre böckerna i serien.


Om boken

Äldreboendet Pärleporten av Lilly Emme & Sara H. Olsson, Historiska Media, (2022), 256 sidor

Del tre i serien Kvarteret Kronan.

4 reaktioner på ”Äldreboendet Pärleporten”

  1. Pingback: Äldreboendet Pärleporten - Bloggfeed

  2. Pingback: Äldreboendet Pärleporten - Bokfeed

  3. Pärleporten kallade de en bom som fälldes ner utan någon förvarning på Återvinningstationen … dong ska det i mitt huvud och blodet rann… sonen har väl lärt sig första hjälp i lumpen och han fick plåstra om mig i personalens rum

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: