Vem tilldelas årets Nobelpris i litteratur?

En torsdag i oktober ska nobelpristagaren i litteratur avslöjas och den torsdagen är imorgon. Klockan 13.00 öppnar Mats Malm dörren i Börshuset, träder ut och avslöjar därefter att årets Nobelpris i litteratur tilldelas, ja vem då?

HelenaFiktiviteter

I år har jag faktiskt funderat mindre på det här med möjliga nobelpristagare i litteratur än jag brukar, jag har inte heller koll på vadslagningslistor eller så. Jag hoppas som vanligt på att årets pristagare ska vara någon som kanske är en ny bekantskap och som öppnar helt nya världar för mig, senast det hände var med Louise Glück (som jag verkligen älskar!). Om det skulle slumpa sig så att det blir en författare jag faktiskt har läst så önskar jag ett pris till Jamaica Kincaid (för att hon är tuff och bestämd som få) eller Colm Toíbín (för att han tvärtom är mjuk och inkännande och ger mig hopp om mänskligheten).

Annaoch dagarna går …

Nobelpriset är nobelpriset är ändå nobelpriset och det är spännande att fundera över vilket författarskap som kommer att komma i ropet imorgon. Jag har genom åren försökt läsa något verk av prisvinnaren och därför önskar jag lite själviskt att det blir en författare som skriver texter som lockar mig till läsning. Om jag får önska så skulle islänningen Jón Kalman Stefánsson gärna få priset eller varför inte den indiska författaren Jhumpa Lahiri? Om hon kan tänkas vara för ung så är Anita Desai ett annat tips och både hon och den turkiska Elif Shafak skriver så väldans bra. Slänger in ett sista tips och det är brittiska Jeanette Winterson. Hennes böcker är fantastiska!

Lindaenligt O

Jag har inte heller hunnit fundera så mycket i år och faktiskt tycker jag att Nobelpriset mist något av sin glans efter alla skandaler. Trots detta kommer jag att sitta klistrad när avslöjandet kommer och sedan, mest troligt, bli besviken. Egentligen är det kanske roligast om den som vinner är en författare jag inte läst, men som verkar intressant nog att läsa något av. En sådan författare är fransyskan Annie Ernaux som brukar nämnas som en tänkbar kandidat. Det är samtidigt roligt om personliga favoriter tilldelas priset och då håller jag en extra tumme för Jamaica Kincaid, Margaret Atwood eller varför inte Nina Bouraoui. Den senare är kanske för ung för att prisas redan nu, men en fantastisk författare. Troligare är dock att Jon Fosse, Cees Nooteboom eller någon helt okänd (manlig) författare tilldelas priset.

Tre tippande damer får också bli en del av veckans kulturfråga som ägnas Nobelpriset i litteratur. Den lyder så här den här veckan.

Vem tror och hoppas du tilldelas Nobelpriset i litteratur 2022?

Någonstans behövs de två orden tro och hoppas båda i frågeställningen. De är nämligen sällan desamma, i alla fall inte för min dl. Något jag hoppas är att det blir en kvinna som tilldelas priset i år. Det finns minst lika många bra kvinnor som skriver böcker som män och det handlar inte om en kvotering, utan snarare om att visa en större bredd. Bredden borde också gälla författarens geografiska hemvist, allt för att erbjuda en så varierad litterär repertoar som möjligt. Samtidigt känns det mer troligt att det inte blir något system med manliga och kvinnliga pristagare vartannat år och inte heller någon medveten spridning geografiskt. Tyvärr betyder det ändå att en författare från Afrika är osannolik i år, vilket kanske är extra tråkigt för Ngũgĩ wa Thiong’o och ännu har inte kvinnor fått priset två år i rad, medan det självklart varit så att män kan få priset båd två, tre och ännu fler gånger i rad. Det handlar inte om att jag skulle avsky författare som är män och från Europa, men rent objektiv kan det väl ändå inte vara så att de skriver ”det utmärktaste i idealisk rigtning” varje år?

7 reaktioner på ”Vem tilldelas årets Nobelpris i litteratur?”

  1. Jamaican Kincaid är överskattad och absolut inte värd Nobelpriset. Hon upprepar sig, skriver virrigt och håller inte måttet rent tekniskt och hantverksmässigt

    1. Vi konstaterade på Twitter att vår syn på Kincaid skiljer sig åt. Jag tycker om hennes sätt att skriva. Tids- och berättarperspektivet är komplext och de självbiografiska texterna intressanta.

  2. Pingback: Grattis till Annie Ernaux – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d