Skuggan av ett år

Årets första bok blev en riktig tegelsten som innehöll mycket av de ingredienser jag brukar tycka om i en bok. I Skuggan av ett år av Hannah Richell får vi följa två historier, som båda kretsar kring samma övergivna stuga. I nutid får Lila, en ung kvinna som just förlorat ett barn, ett anonymt arv i form av ett hus. Ett litet hus som under ett annorlunda sabbatsår var hem åt fem ungdomar som just tagit examen från universitetet. Det är den tyste och ensamme Mac som känner till stugan och Simon, en karismatiskt och stundtals despotisk herre, som kommer med förslaget att de ska leva nära naturen ett år, innan de börjar sitt vuxna liv. Ben och Carla, som är ett par och Kat, som i hemlighet är förälskad i Simon, följer med dem.

Vi får följa deras historier parallellt och inledningsvis tycker jag mest om de äldre berättelsen. Början av sabbatsåret är nämligen fantastiskt. Naturen ger det de behöver och de har tid att umgås, men med kylan kommer hungern och med den konflikterna. Kat är den som berättar och hennes historia handlar mycket om längtan efter Simon, men samtidigt en förståelse för att han ibland går över gränsen. Ibland är det riktigt obehagligt i stugan, något som står i bjärt kontrast till den ljusa inledningen.

Berättelsen om Lila är också fin och mycket mer stillsam än den andra. Hon bär på sorgen över den förlorade dottern och reser till huset som nu är hennes, för att rusta upp det. Hennes tid där blir kanske mer lik det år som Simon och de andra önskade sig. I ensamhet kan hon bearbeta det hon varit med om och när hon blir vän med William, en äldre man som bor i närheten, får hon också lite sällskap. Hennes man är kvar i stan och ser inte med direkt blida ögon på varken vänskapen eller hur huset totalt slukar all Lilas tid.

De två historierna vävs långsamt samman och det är på många sätt snyggt, men kanske lite väl känslosamt, för att inte säga dramatiskt. Ändå är Skuggan av ett år en läsvärd bok med snygga personporträtt och intressanta skildringar av relationer. Den hade dock vunnit på att kortas ner lite.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: