Läsutmaningar 2016 och 2017

Mitt mål 2016 var att läsa 125 böcker. Det gjorde jag inte, eller det gjorde jag egentligen med råge, men jag har inte räknat alla lättlästa böcker jag plöjt eller facklitteratur som endast handlar om jobb. Med detta sätt att räkna har jag läst 113 böcker, ungefär lika många som förra året då jag läste 115. Möjligen blir det någon mer utläst, men det är tveksamt.

Den geografiska spridningen var större än förra året. Jag läste böcker av författare från 25 länder och det var också mitt mål. Jag behåller samma mål nästa år, men räknar bort Sverige, så totalt 26 länder. Tanken är också att böckerna ska komma från alla världsdelar. Det lyckades jag med i år. Nu ska jag bara uppdatera min läslista med böcker från olika delar av världen.

Boktolvan som jag startade redan 2011, lägger jag ner i år. Jag har läst drygt böcker av drygt 40 författare som var nya för mig 2016 och endast tre av dem fanns med i Boktolvan. Det gör att utmaningen känns tämligen meningslös. Jag ser dock med glädje att många fortfarande kör på. Lycka till önskar jag er.

Klassiker planerar jag dock att läsa 2017 och där finns en chans att läsa flera av de författare som står på min vill-läsa-lista. Tio klassiker totalt är målet 2017 och det hoppas jag hålla.

Jag läser en del facklitteratur om skola och lärande. Då min skolblogg Ordklyverier i princip är nedlagd kan det hända att mer skoltankar dyker upp här. Det är varken ett löfte eller ett mål, men klart är att jag även fortsättningsvis kommer att lyfta bra, nya böcker som jag tror passar att läsa med ungdomar. Förhoppningsvis gör min klassikerutmaning också att listan med klassiker som passar att läsa på gymnasiet blir längre.

Jag väntar med att utvärdera 2016 mer. Först behöver jag skriva ikapp inlägg om de böcker jag läst under året. Därefter kommer de traditionsenliga diagrammen över min läsning innan det är dags att blicka framåt.

 

5 reaktioner på ”Läsutmaningar 2016 och 2017”

  1. Jag läser ju inte lika brett över världen som du, men jag har upptäckt att jag uppskattar böcker från bl a Pakistan, Italien och Storbritannien mer än de flesta av alla svenska böcker jag läst det senaste året. Kanske dags att läsa mer av det jag uppskattar. Sänder en uppskattande tanke till alla duktiga översättare!

  2. Alltid lika kul att se hur många böcker ni storläsare/snabbläsare hinner med på ett år. Jag ligger nog runt 85 böcker i år skulle jag tror, vilket är rätt normalt för mig. Men, så är jag ju också onödigt förtjust i att titta på Netflix, SVT Play etc. 🙂

  3. Boktolvan känns nästan meningslös för mig också, brukar läsa runt 40-talet nya författare varje år, men jag kör på ändå. Ser det mer som en lite spark i baken att läsa de där gamla hyllvärmarna som bara står och dammar 🙂

    1. Som minneslista är det bra. Några som hängt på boktolvelistan ett bra tag finns dessutom nu på klassikerlistan. Får se om det betyder att de blir lästa äntligen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: