Kanonkalendern del 27

Nina Bouraoui måste finnas med i min kalender. Hon är en av de författare jag beundrar mest och jag skulle troligen svimma om jag såg henne i verkligheten. När det kommer till bokval är det svårt, då hennes böcker på många sätt bildar en helhet. Jag ska dock inte fuska idag, utan har valt den bok jag först läste av henne i en solstol i Spanien.

Kärlekens geografi knockade mig totalt och sedan den stunden har jag älskat Nina Bouraoui. Det finns ingen som kan skriva som hon. På ytan handlar boken om en kvinna som blir uppvaktad av en man som läst hennes bok, men det som gör boken och faktiskt alla böcker av Bouraoui, är hur huvudpersonens tankar får plats på sidorna. Det händer lite och mycket på samma gång.

Jag fuskar lite idag också och berättar om den favorit som kanske är mest lättillgänglig, nämligen Pojkflickan. Också den är självbiografisk och handlar om att växa upp mellan två länder och mellan olika identiteter. Fadern står för det algeriska och modern för det franska. I Frankrike hör hon inte hemma, då stör hennes arabiska uttryck. I Algeriet hör hon inte heller hemma. Där är hon fransyska. Som om det inte vore nog är hon inte heller säker på om hon vill vara den franska flickan. Kanske ska hon istället bli de algeriska pojken.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: