Finns det en, finns det flera

9789150919516

Mhairi McFarlane är en feelgoodförfattare som helt klart tillhör de bästa. Hon är charmig och rolig, men blandar också in en massa svärta i sina berättelser. Senaste boken heter Finns det en, finns det flera och handlar om Edie som får sitt liv i London förstört och tvingas därifrån. Edie ställer nämligen till det ordentligt för sig själv när hon blir kysst av brudgummen på ett bröllop och dessutom påkommen av bruden. Visst kysste hon honom tillbaka och visst hade han lovat henne mer än han kunnat hålla, men det var verkligen inte hennes fel. I tider där sociala medier sprider bra och mindre bra saker snabbt blir hon dock helt krossad av bruden och hennes vänner.

Både brudgummen och bruden arbetar på samma ställe som Edie. Han får sparken, men bruden får vara kvar. För att komma ifrån får Edie ett uppdrag i Nottingham. Hon ska spökskriva en bok för den lokala skådisen Elliott Owen, superkänd såpa-hunk, som just nu spelar in en film på plats. Det betyder också att hon flyttar in hos sin pappa och syster, något som inte alls är så trevligt som man kan tro.

De har svårt att umgås, de tre som egentligen behöver varandra så mycket, men som inte riktigt vet hur de ska umgås. En hemsk händelse i det förflutna påverkar dem alla och de har svårt att leva tillsammans. Det fina med McFarlane är att hon inte räds svärtan. Att hon skapar mänskliga karaktärer som kämpar med varandra och sig själva. Skildringen av familjen är ärlig med allt vad det innebär. Jag hade inte velat bo med dem, men jag tycker om hur de ändå formar varandra.

Boken som ska skrivas står självklart i centrum. Elliott visar sig vara mer än en ytlig skådis och Edie kommer ganska bra överens med honom. Att de tidigare författaren misslyckats med projektet gör henne orolig, men det verkar gå vägen. Jag kan dock tycka att Elliott är lite väl stereotyp. Jag gillar honom, det gör jag, men jag älskar honom inte. Jag tror att McFarlane skämt bort oss med trovärdiga och älskansvärda karaktärer. Trots att mycket i Finns det en, finns det flera är förutsägbart är det en bra bok. Mycket tack vare dialogen och personporträtten. Jag kanske inte älskar Elliott, men jag tycker verkligen om Edie. Det är trevligt att läsa om henne. Sedan tycker jag verkligen om att läsa om hennes vänskap med den minst sagt udda grannen. Det är de bästa delarna tycker jag.

Kulturkollo har vi konfererat kring Finns det en, finns det flera. Missa inte heller att Mhairi McFarlane är en av stjärnorna på vårt Feelgoodmingel på Bokmässan.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: