Äta kakan och ha den kvar

a%cc%88ta-kakan

Jag har just haft ett projekt om Shakespeare med mina tvåor och igår såg vi färdigt Much Ado About Nothing, fantastisk film för övrigt. Slutdiskussionen kom att handla om teman och motiv som Shakespeare gillade, bland annat lögner och förväxlingar. Vad skulle alla tv-serier vara utan Shakespeare undrade någon och det finns en poäng där. Faktiskt märks hans idéer också en hel del även inom litteraturen.

I Kristin Emilssons debut Äta kakan och ha den kvar svävar hans ande helt klart. Huvudpersonen Amanda Berger lever ett ganska vanligt liv, med en vanlig man, två vanliga ungar och ett vanligt, ganska tråkigt jobb. Faktiskt så tråkigt att även hennes man Erik tycker att hon har för lite ambitioner. När hon blir uppsagd slumpar det sig så att hon inte berättar det för honom. Istället ljuger hon ihop en historia om att hon fått ett nytt jobb, som kräver att hon är i Tyskland under veckorna och flyttar ifrån son familj. Det nya hemmet är en ganska sliten, men central hyreslägenhet och hon får ett extrajobb i en affär med begagnade kläder och en excentrisk ägare. Snart läggs en ung pojkvän till det nya livet. En som är dokusåpakändis, eller i alla fall typ. Tala om rejäl 40-årskris.

Hemligheter och lögner alltså, kanske lite väl många i slutet, men på det stora hela är Äta kakan och ha den kvar en charmig bok. Faktiskt så charmig att jag läser vidare i uppföljaren Den som väntar. Lättsamt och välskrivet. Precis vad jag behöver i november.

3 reaktioner på ”Äta kakan och ha den kvar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: