En smakbit av ännu en ungdomsbok

om-jag-var-din-tjej

Det blir en ungdomsbok även denna vecka som jag hämtar en smakbit ifrån Om jag var din tjej av Meredith Russo, som snart kommer ut på svenska. Vi får träffa Amanda, som tidigare var Andrew. Något hände på den gamla skolan och nu ska Amanda bo hos sin pappa, som hon inte träffat på länge. När Amanda tar hem en kille blir pappan orolig.

 

Han tog ett djupt andetag och sänkte rösten, men han lät fortfarande lika arg. ”Jag litade på att du skulle ligga lågt.”

Jag kände heta tårar stiga upp i ögonen, men jag blinkade bort dem. Jag studerade min spegelbild i bilrutan, bakom den syntes träden och den dammiga vägen i ett töcken. ”Jag vill bara leva ett normalt liv.”

”Och jag vill bara att du ska överleva ditt sista år i skolan”, sa pappa sammanbitet. Jag hörde honom sucka djupt. ”Sådana som du blir mördade på platser som den här”, sa han. ”Sådana som du blir mördade av människor som han.”

”Grant är inte sådan”, sa jag och min röst lät tunn och avlägsen. 

”Han är en tonårskille”, sa pappa och höjde rösten igen. ”De är likadana allihop!”

 

Det här är en stark bok, som ibland liknar en helt vanlig ungdomsbok om kärlek, men som faktiskt är mer komplicerad än vad Amanda själv vill inse eller erkänna.

4 reaktioner på ”En smakbit av ännu en ungdomsbok”

  1. Takk for smakebiten.
    Denne har jeg bare så vidt hørt om, men om den er godt skrevet tror jeg nok det kan være en viktig bok. Lever den opp til forventningene?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: