O läser King del 2

9789100146061

Första delen av fyra i Stephen Kings Årstider är utläst. Vårbedrift handlar om Red, som berättar om sin och Andy Dufresnes tid i fängelset Shawshank. Som Red påpekar i slutet handlar boken inte om honom själv, trots att det är han som berättar. Jag önskar så att jag fick veta vad som rörde sig i Andys huvud. Hur han planerade och genomförde det han gjorde. Hur han överlevde. Nu förblir han ett mysterium och det är båda bra och dåligt. Klart är ändå att det här är en av de bästa fängelseskildringar jag läst. Nu säger det inte så mycket, men ändå.

Jag pratade med några av mina elever om boken och filmen, då många av dem har Shawshank Redemption, filmen med Morgan Freeman och Tim Robbins, som är baserad på boken. Flera av dem blev faktiskt lite sugna på att även läsa boken, eller så fejkade de för att göra sin kära svensklärare glad. Hursomhelst känner jag att jag måste se om filmen. Det här skulle kunna bli en riktigt bra bok och film att använda i skolan. Ja, jag är jobbskadad, men bra idéer är bra när helst man får dem. Karaktärerna är riktigt bra att vrida och vända på.

Jag tänker också att jag verkligen vill läsa vidare i boken, men att det egentligen är synd att jag inte vågade mig på någon bok av King som kan definieras som skräck. Det är lite fegt av mig. Samtidigt har jag redan efter de drygt hundra sidorna jag läst, redan blivit av med min skepsis mot författaren. Det handlar inte om någon stor språkkonstnär, men jag gillar stilen. Lite påminner sättet att skriva mig om Mary Jones historia av Elin Boardy, som jag just läste. Vi får inte veta någonting om vad den person som är den egentliga huvudpersonen tänker, vilket både är ett snyggt och ganska frustrerande grepp.

Jag läser nu vidare och härnäst väntar Sommardåd om en pojke och en före detta nazist. Det står ingenting om det i beskrivningen av boken, men jag minns att jag sett en film om detta och iMDb bekräftar att en sådan film finns. Den heter Apt pupil på engelska, men enligt Wikipedia är den svenska titeln just Sommardåd. Ian McKellan spelar den gamle mannen och Brad Renfro pojken. Tydligen har David Schwimmer en roll i filmen också och han kan inte ha varit speciellt gammal då. Kanske också en film värd att se om, men först ska jag läsa.

På återseende.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: