Köp ett hårt paket till mamma

På söndag är det Mors dag och det är då min mamma brukar få lite sommarläsning. Troligen är ni fler som funderar på att köpa böcker till mamma, så jag vill gärna tipsa om mina favoriter.

En av de bästa böcker jag läst i år är Vi är alldeles utom oss av Karen Joy Fowler, som inte liknar någon annan bok jag läst. Mycket bra om en väldigt annorlunda familj.

Alldeles färsk i pocket är Etthundra mil av Jojo Moyes om ett gäng udda figurer på roadtrip. Underhållande, med allvarlig underton. Även Sista brevet från din älskade är mycket bra.

Kanske gillar mamma deckare och då vill jag tipsa om Christoffer Carlssons böcker om Leo Junker. Den första heter Den osynlige mannen från Salem och ganska färsk i pocket är Den fallande detektiven, som jag tycker är strået vassare.

Även Anna Lihammers deckare är riktigt bra och, trots att de handlar om Sverige i slutet av 30-talet, jobbigt aktuella. Första delen i serien om Carl Hell och Maria Gustavsson finns i pocket och heter Medan mörkret faller. Andra delen är nyutkommen och heter Än skyddar natten.

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule är Édouard Lois uppgörelse med sin familj och sin barndom. En stark historia om hur begränsat ett liv kan vara.

Betydligt roligare är Anna Mannheimers debutbok Mitt liv som gift, som innehåller små betraktelser kring äktenskapets uppgång och eventuella fall. Många fniss och mycket igenkänning.

Om ett äktenskap som mer eller mindre fallerat handlar Vi av David Nicholls. Det är ingen ny En dag, men en bra bok med en ganska så påfrestande huvudperson. Minst lika påfrestande är Britt-Marie i Fredrik Backmans Britt-Marie var här. Trots att jag tycker att Backman upprepar sig lite väl mycket är det ändå en charmig och trevlig bok att läsa i solstolen när sommaren nu behagar dyka upp.

David Levithan skriver främst ungdomsböcker och även de kan passa mammor, men ett säkrare kort är hans bok för vuxna, superfina Liten parlör för älskande.

Vi var skapta för lycka av Véronique Olmi är en stillsam kärlekshistoria, trots passion, om en man som inte riktigt vet vem han ska välja. Trevligt fransk pratighet och ett snyggt språk gör läsningen njutbar. Dessutom är omslaget så otroligt fint att det är extra kul att ge bort den.

 

6 reaktioner på ”Köp ett hårt paket till mamma”

  1. Jag brukar skicka med mamma lite böcker från mina hyllor då och då, eller från second handrundor jag gör om jag hittar något jag tror hon skulle gilla :). Men till mors-dag blev det ett nallebud den här gången 🙂

  2. Många bra tips. Min mamma är en sån som vill ha deckare (man undrar ju alltså var jag har fått det ifrån) och ett signerat ex av Vita spår av Emelie Schepp är inhandlat och klart. Kan möjligen kompletteras med en blomma och ett bakverk. 😉

    1. Tack för tipset, men nu är jag utan ljudbok igen. Tror att jag måste välja korta, lättsamma böcker att lyssna på. Fler tips?

  3. Lyssnar just på Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och den är ju njutbar, så den kanske det blir i bokform.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: