Inte du Assia Djebar

Assia-Djebar_©Ulla-Montan-1

 

Neeej, jag skriker rakt ut när nyheten fladdrar förbi på Twitter. Inte Assia Djebar. Inte ännu. Hon som hade så mycket viktigt kvar att säga. Hon som skulle vinna Nobelpriset.

Nu blev det inte så. Assia Djebar avled igår 78 år gammal och världen är en stor författare fattigare.

Djebar var ordförande i Franska Akademien, men föddes som Fatma-Zohra Imalayène i Cherchell, Algeriet. Hon hann skriva romaner, essäer, dikter och även filemer och teaterpjäser. Nu om inte förr ska jag fördjupa mig ordentligt i ett författarskap som jag ännu bara har hunnit upptäcka. Djebar var en röst för de utsatta kvinnor som själva inte har någon och jag sörjer att den tystnat.

Foto: Ulla Montan

3 reaktioner på ”Inte du Assia Djebar”

  1. Nej så tråkigt! Fick upp ögonen för henne när en av hennes böcker gick som radioföljetong. Hade kunnat läsa henne i all evighet.

    1. Nu blir evigheten lite kortare, men som tur är har jag en hel del att upptäcka. Hade inte koll på att hon var så gammal, men 78 är å andra sidan ingen jättehög ålder idag.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: