Det där med betyg

Veckans bokbloggsjerka från Annika handlar om betygssättning av böcker och vad en vald siffra faktiskt betyder. Är tre ett bra eller dåligt betyg?

För mig är en trea en bra bok, varken mer eller mindre. Läsvärd, men inte wow. En fyra däremot är en riktigt bra bok och där hamnar de flesta av böckerna jag läser, av den enkla anledning att jag sällan läser ut böcker som jag inte tycker är bra. Det är därför jag sätter få tvåor och ettor, då dessa böcker sällan blir utlästa. Livet är i princip alltid för kort för att läsa dåliga böcker, om läsningen inte är måsteläsning av någon anledning. Just i år, då lästiden varit ovanligt begränsad, har även måsteböcker förblivit olästa. Jag har alltså varit en ganska dålig bokcirkelsmedlem, men hoppas på bättring nästa år. Femmor då? Det är riktigt bra böcker, som sticker ut och berör rejält. Böcker jag kommer att fortsätta tjata om under många år. Jag sätter dock betyg lite i smyg på bloggen. Inte direkt i inlägget, utan med hjälp av taggar. Genom att klicka på taggen Betyg 5 får du således mina största favoriter samlade.

Att sätta betyg är något lärare förvisso är van vid, men då finns ju en massa regler för hur bokstäverna ska fördelas. Låt vara att de är lite diffusa ibland, men riktlinjer att utgå ifrån finns ändå. Och tur är väl det, så att det inte blir som när jag och min käre make träffades och han höll på att få en örfil då han kallade maten okej, då okej för mig är rätt kasst. Det visade sig dock att okej för honom betydde riktigt bra. Eller så var det en efterkonstruktion. 😉 Troligen inte visserligen, då vi missuppfattat varandra på samma sätt många gånger därefter.

Så en bok som är okej enligt mig är alltså knappt värd att läsa, medan makens bok som är okej är riktigt läsvärd. Så kan det bli.

5 reaktioner på ”Det där med betyg”

  1. Det där med att olika ord/betyg betyder olika saker för olika människor kan ju ställa till det ordentligt. För övrigt så betyder okej lite sämre än godkänt för mig, så jag är nog mer på din linje där 🙂

    Ett sifferbetyg på en bok ser jag som ett komplement till texten man givetvis också skriver. Personligen läser jag inte recensioner av en bok som jag tänkt läsa, däremot kan jag snabbt kolla in sifferbetyget för att få en uppfattning om vad läsaren tyckte. Då slipper jag samtidigt få mitt eget omdöme färgat av någon annan.

  2. Jag håller med om att en trea kan betyda lite olika beroende på person. Men även beroende på vad det är för sorts bok. En svårare bok som får en trea orkar jag troligen inte läsa, då ska det ett bättre betyg till för att locka mig till att ta mig den tiden. Medan lättlästa böcker typ Lucy Dillon oftast är just treor men då är det ett helt ok betyg. Jag slutade själv sätta betyg då jag tyckte det var för svårt, men ditt tips om taggen var riktigt bra faktiskt.

    1. Visst är det så att genren kanske spelar in, men jag försöker tänka betyg inom genren, dvs en riktigt bra feelgood kan få en femma, även om den är lättläst och lättsmält.

  3. Jag håller med om att en 3 är en bra bok, men jag är nog också inne på makens linje att okej betyder ganska bra 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: