Dagens citat: C S Lewis

“A children’s story that can only be enjoyed by children is not a good children’s story in the slightest.”

C S Lewis

6 reaktioner på ”Dagens citat: C S Lewis”

 1. Men…jag håller INTE helt med herr Lewis? Det beror ju på nivå av bok, tycker jag. Jag kan komma på ett antal böcker som barnen tycker om men som de vuxna inte förstår tjusningen i alls – och de ÄR ju för barnen, så: fine.

  Och så finns det alldeles för många böcker som liksom tar fasta på lewis uttalande om man övertolkar det: alla de böcker som är tänkta för barn men där humorn i dem alldeles går över huvudet på barnen och i stället riktar sig till den vuxne högläsaren. Meningen med det?

  Men. Den allra bästa sortens bok är nog ändå den som har något för alla – barnhumor som även vuxna tycker är kul och vice versa. Förhoppningsvis är det nog den sortens bok herr Lewis menar.

  1. Håller med om att böcker ska vara primärt för barn och inte för vuxna, men riktigt bra böcker uppskattar vi att läsa alla fyra i familjen. Barnhumor är absolut okej, men när det handlar om skämt som förstärker t.ex. skillnaden mellan flickor och pojkar struntar jag i att barnen tycker att det är roligt.

   Det går också att tolka tvärt om tänker jag att skickligt skrivna böcker för barn bör läsas även av vuxna, även utan barn. Det tycker jag är viktigt.

   1. Det kan jag hålla med dig om, att vuxna bör läsa barnböcker även utan barn inblandade. För att veta, kunna jämföra – och för att det skrivs så mycket bra barnböcker som den vuxne läsaren annars missar.

    Det behöver inte bara vara barnhumor (och nej, jag tycker inte heller att det är OK med såna skämt) även om de första böckerna jag tänkte på var just såna (typ Elak & Pucko-böckerna). Jag tänker även på andra, massproducerade böcker som de miljonerna böckerna om Beast Quest/Tom & Elenna som är någorlunda lättläst fantasy för barn men alla stöpta i samma form. Barnen älskar dem. Varenda jämra bok. Eller de där älvböckerna av Meadows (författarteam) som också lånas och älskas. Välskrivna är de inte – men de får många barn att vilja läsa, och vilja läsa varenda bok i hela serien. Bra.

    Men ja, mitt hjärta bankar (trots all barnläsglädje i de där serierna) mest för de barnböcker som tål att läsas av både barn och vuxna, där alla hittar sitt.

    1. Elak & Pucko är väl sådär, men ganska harmlösa. Tycker att vissa böcker om Håkan-Bråkan däremot går över alla gränser, medan annat samma författare skrivit bara är rätt tråkigt och vissa böcker helt okej. Beat Quest får den käre maken läsa, men jag läser mer än gärna Jo Salmson. Älvböckerna läste vi några och där fick jag bita mig i tungan ibland, men visst fyller de en funktion.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: