Dagens EM-böcker Portugal

Portugisen José Saramago fick Nobelpriset i Litteratur 1998. Genombrottsboken var Baltasar och Blimunda från 1982. Jag har än så länge bara läst Blindheten som jag tyckte väldigt mycket om. Visst är det konstigt att vissa författare inte blir lästa mer än en gång, trots att första läsupplevelsen var fantastisk?!

I övrigt har jag inte läst någon portugisisk litteratur vad jag vet och inte heller har någon annan portugis förärats Nobelpriset. Louis de Camões, som brukar benämnas Portugals nationalskald levde på 1500-talet och var alltså lite för tidigt ute. Tydligen är hans dödsdag den 10 juni Portugals nationaldag. Det säger lite om hans storhet. Någon som läst något av honom?

Av António Lobo Antunes finns många böcker att läsa på svenska. Forum Bokförlag ger ut hans böcker och den senaste heter Legio är mitt namn och kom förra året. Karavellernas återkomst låter spännande. Den handlar om nejlikerevolutionen 1974 som jag vet absolut ingenting om. Det är dock mitt födelseår och böcker har blivit valda på lösare grunder än så. Någon som läst?

José Luís Peixoto är född 1974, alltså årsbarn med revolutionen  och verkar vara en spännande författare. Tre romaner och lika många diktsamlingar har det blivit. Jag hittar ingenting utgivet på svenska, men väl The Implacable Order of Things  och The piano cemetary på engelska.

Pascal Mercier är inte portugis, men han får vara med här ändå med sin Nattåg till Lissabon som låter rätt så spännande och står som så många andra böcker och väntar i min hylla.

Bara män idag hörni. Det hör inte till vanligheterna, men jag får väl göra ett undantag nu under fotbolls-EM.


 

Rulla till toppen
%d