Dagens EM-böcker Polen

Polen är ett land så långt bort, men ändå så nära. Jag har aldrig varit där, men visst lockar mytomspunna städer som Krakow och Warsawa. Idag spelar värdlandet Polen match mot Tjeckien och det hade varit kul om de tog poäng.

Poeter är det första jag kommer att tänka på när det gäller att lista polsk litteratur. Självklart nobelpristagaren Wislawa Szymborska, som är en av mina favoriter, men också Adam Zagajewski. Över huvud taget verkar lyrik vara polackernas grej.

Vi känner honom som Joseph Conrad, men han föddes som Teodor Józef Konrad Korzeniowski och tillhörde en polsk adelsfamilj. Jag borde kanske haft med honom på den ukrainska listan, då han föddes i Kiev, men han får en plats i dagens inlägg. Mest känd är han för Mörkrets hjärta.

Czesław Miłosz tilldelades Nobelpriset i litteratur 1980. Han räknas som polsk, men föddes i Litauen, har varit bosatt i bla Frankrike och USA, men återvände till Polen på 90-talet. Jag har inte läst någonting av honom, men en nobelpristagare är alltid en nobelpristagare.

Isaac Bashevis Singer föddes i Polen, men flyttade till USA. En mycket produktiv författare som jag läste en del av som ung, men konstigt nog kommer jag inte ihåg en enda titel. Dags att  återupptäcka denna nobelpristagare kanske?!

Zbigniew Kuklarz är en pseudonym och heter inte alls Kuklarz i efternamn (tur är väl det). Ett av hans förnamn ska dock vara Zbigniew efter Zbigniew Boniek som tydligen är en känd polsk fotbollsspelare. Han bor i Sverige, men hans föräldrar är från Polen. Jag tycker att det räcker som anknytning och nyfiken på Zbigniew Kuklarz är jag helt klart. Främst är det böckernas titlar som fångat mig. Vad sägs om Hjälp jag heter Zbigniew och Anteckningar från en liten Fiat? Nu verkar båda titlarna vara slut på förlaget, men om lässuget sätter in rejält går det säkert att få tag i dem.

Ryszard Kapuściński föddes i Pinsk, som då låg i Polen, men nu återfinns i Vitryssland. Han var bosatt och dog i Warsawa, så polsk måste han väl ändå räknas som. Han är känd för sina reportageböcker från världens alla hörn. Jag har bara läst en bok av Kapuściński och det är Fotbollskriget  som var riktigt bra.

Även Hanna Krall har skrivit en del reportageböcker, men också romaner. Jag hittade henne nu när jag snurrade runt och letade polska författare. Verkar vara en fascinerande dam. Någon som läst?

 

2 reaktioner på ”Dagens EM-böcker Polen”

  1. Jag läste ”Att dansa på främmande bröllop” av Hanna Krall för kanske tio år sedan. Minns den som fantastiskt bra.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: