En kort lista intressanta böcker

Det blev ingen svensk författare på Orange Prize for Fictions korta lista, men väl sex andra från Kanada, Irland, Storbritannien och USA. Faktum är att tre av de sex böckerna på listan är skrivna av amerikanska författare. En debutant finns kvar, nämligen The Song of Achilles av Madeline Miller som spontant inte lockar mig alls. Den handlar om de grekiska gudarna

De andra böckerna och författarna på listan är:

Half Blood Blues av Esi Edugyan, som också fanns med på Man Booker Prize korta lista. Den utspelar sig i Berlin på 1930- och 1940-talet

The Forgotten Waltz av Annie Enright som handlar om en kvinna i Dublin som 2009 träffar sin mans oäkta barn. Låter som en stark bok som kan passa mig riktigt bra.

Painter of silence av Georgina Harding utspelar sig i Rumänien under 50-talet där en man hittas utanför ett sjukhus och syster Safta som tar hand om honom.

Foreign Bodies av veteranen Cynthia Ozick, som är en parafras på en roman av Henry James. Ingen författare jag läst något av, men hon återfinns på många korta listor till flera priser.

State of wonder av Ann Patchett utspelar sig i Brasilien vid floden Rio Negro. Hon har vunnit Orange  Prize for Fiction en gång tidigare med romanen Bel Canto och kan därmed bli den första som vinner priset två gånger.

Jag är lite överraskad över att snackisen The Night Circus av Erin Morgenstern inte finns med på listan och inte heller There But For The av favoriten Ali Smith.

30 maj 2012 delas priset ut. Jag hoppas hinna läsa någon av böckerna innan dess, men håller trots att jag inte läst någon, en tumme för  Esi Edugyan.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: